Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Objavljena optužnica protiv Norca i Ademija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački Županijski sud na svojoj je internetskoj stranici danas objavio optužnicu protiv generala Rahima Ademija i Mirka Norca koja ih tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika tijekom akcije "Medački džep" 1993.

Optužnica zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva od 22. studenoga prošle godine svakog optuženika tereti po tri točke za zločine počinjene u akciji "Medački džep" pa do povlačenja HV-a s tog područja, odnosno od 9. do 17. rujna 1993.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Medački džep: Hrvatski vojnik tereti Stilinovića, Šalaju i Rožića Slika nije dostupna Olujić: 'Dokazat ćemo da je general Norac nevin'

Ademi je tada bio vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja Gospić, a Norac zapovjednik 9. gardijske motorizirane brigade i Sektora 1, posebne operativno-taktičke grupe ustrojene specijalno za akciju "Džep '93".

Zagrebačko tužiteljstvo tu akciju HV-a i specijalne policije MUP-a tretira kao legitimnu kojoj je cilj bilo oslobađanje okupiranog teritorija u predjelu zvanom Medački džep, odnosno šireg područja Divosela, Čitluka i Počitelja s kojega se kontinuirano granatirao Gospić.

Ademija i Norca se tereti da su prekršili međunarodne konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata, o postupanju s ratnim zarobljenicima i o zaštiti međunarodnih oružanih sukoba jer su znali da pri planiranju akcije nisu razrađeni elementi poštovanja ratnog i humanitarnog prava o postupanju sa zarobljenim neprijateljskim vojnicima, ranjenicima i bolesnicima, civilima, njihovom imovinom i
ratnim plijenom.

Nadalje ih se tereti da podređene postrojbe nisu upoznali s obvezama iz međunarodnih ratnih i humanitarnih konvencija te da su znali da nije osigurana Vojna policija za zaštitu reda i sigurnosti na oslobođenim područjima, tim više što su postrojbe angažirane za tu akciju, posebice domobranske bojne, bile sastavljene mahom od domaćih ljudi iz okolice Gospića spremnih na osvetu.

Ademija i Norca se optužuje za pretjerano i neselektivno granatiranje civilnih ciljeva na području Čitluka i Divosela, pri čemu je poginulo petero civila srpske nacionalnosti, a srušeno je osam kuća. 

Tužiteljstvo nadalje tvrdi da nisu ništa poduzeli da spriječe i kazne odgovorne za ubijanja civila i ratnih zarobljenika, paljenja i rušenja kuća te pljačku koja je uslijedila po završetku akcije i potpisivanja Sporazuma o povlačenju hrvatskih snaga na početne položaje.

U optužnici se navodi da su obojica optuženika znali za te zločine jer su se u to osobno uvjerili tijekom čestih boravaka na terenu, a bili su obaviješteni i od predstavnika UNPROFOR-a.

U optužnici je poimenice navedeno 28 civilnih žrtava i pet
zarobljenih vojnika, od kojih su neki okrutno zlostavljani i
masakrirani.

Trojica zarobljenika su preživjela mučenja, a jedan od njih je dobio status zaštićenog svjedoka. Njega su, kako stoji u optužnici, pretukli kundacima pušaka i gasili cigarete na njegovim leđima, a započeli su mu i rezati šaku, no od toga su odustali.

Prema optužnici u Medačkom džepu je u podmetnutim eksplozijama uništeno najmanje stotinu kuća i isto toliko gospodarskih objekata. Tvrdi se i da su hrvatske snage uz pomoć civila kojima je bio dopušten ulazak na bojište opljačkale vrijednu pokretnu imovinu civila koji su
pobjegli te pobile dio stoke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene