Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosinac pred vratima

Kakva nas zima čeka? Objavljena dugoročna prognoza za nadolazeću sezonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu za zimu. Najavljuju iznadprosječno tople zimske dane, ali to ne znači da neće biti i onih tipično zimskih, hladnih.

DHMZ je objavio dugoročnu prognozu za zimu pred nama. Državni hidrometeorološki zavod najavljuje veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja temperature od višegodišnjeg prosjeka, odnosno – još jednu iznadprosječno toplu zimu.

Ističu da to ne znači da neće biti razdoblja s prosječnim zimskim temperaturama, a uz prodore hladnog zraka temperatura u kraćem vremenskom razdoblju može biti i osjetno niža od uobičajene. Već s prvim danima prosinca trebalo bi stići i hladnije vrijeme.

Meteorologinja Dnevnika Nove TV Maja Bubalo pojasnila je da se ''natprosječno topla zima'' odnosi na prosječnu temperaturu. ''Pa je i dalje moguće da imamo tjedan dana temperatura -15°C i da se svi smrzavaju, ali onda se nakon toga ipak zagrije na 15, pa smo u prosjeku na nuli, a zapravo nam je prvo bilo jako hladno, a onda pretoplo za zimu'', kaže Bubalo.

Puno oborina

Što se tiče oborina za ovu zimu, nema većih naznaka za veće odstupanje količine oborina od višegodišnjeg prosjeka. Zato iz DHMZ-a, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze, najavljuju da je izgledna količina oborine oko uobičajene ili manja od toga.

Ipak, gledajući na mjesečnoj skali, postoji vjerojatnost da padne više oborine nego što je to uobičajeno za prosinac.

Valja naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine, odnosno hoće li pasti kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu itd.

Iz DHMZ-a poručuju i da, uz sezonsku prognozu, valja pratiti i druga vremenska izvješća i upozorenja, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, poput obilnih količina oborina ili naglih zahladnjenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene