Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turistička patrola

Detektirano još 48 ilegalnih kineskih policijskih postaja: U susjednoj zemlji ima ih najviše, spominje se i Hrvatska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevladina organizacija koja je prva izvijestila o kineskim policijskim postajama diljem svijeta u ponedjeljak je objavila nadopunjene rezultate istrage. U podužem dokumentu spominje se i Hrvatska.

Kako je najavljeno, nevladina organizacija Safeguard Defenders u ponedjeljak je objavila nadopunjeno izviješće istrage o policijskim postajama Narodne Republike Kine diljem svijeta.

U nastavku izvještaja stoji kako je uz prethodno dokumentirane 54 stanice otkriveno dodatnih 48, pa im broj sada premašuje 100.  

U Italiji ih je najviše, čak 11, a izvješće španjolske skupine za građanska prava tvrdi da su kineska tijela javne sigurnosti Milano koristila kao poligon za strategiju praćenja i prisilnog vraćanja disidenata u zemlju.

Opet se spominje i Hrvatska, ali ponovno samo u kontekstu zajedničke hrvatsko-kineske turističke patrole. U izvješću stoji kako su kineski policajci zadnji put viđeni u Zagrebu u društvu svojih hrvatskih kolega u srpnju.

Riječ je o projektu Sigurna turistička destinacija, koji se provodi tijekom srpnja i kolovoza u priobalnim policijskim upravama te u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Otkako je suradnja s kineskom policijom započela 2018., do 2022. u Hrvatskoj su boravila ukupno 22 policajca, u trajanju od mjesec dana godišnje.

Iz MUP-a su za Dnevnik odgovorili kako nemaju nikakvih saznanja od djelovanju ilegalnih policijskih postaja strane države.

"Ravnateljstvo policije ni iz vlastitih saznanja, a ni iz saznanja agencija s kojima surađuje ne raspolaže s podacima o postojanju niti djelovanju ilegalnih policijskih postaja u Zagrebu ili Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Policija: Ilustracija STIGAO I ODGOVOR OBAVJEŠTAJACA SOA za Dnevnik Nove TV o djelovanju kineske tajne policije: "Upoznati smo s pitanjem djelovanja 'prikrivenih policijskih postaja, ali...'"

Budući da se u obavljenom članku Hrvatska spominje u kontekstu 'ispitivanja uloge zajedničkih policijskih inicijativa', a ne u kontekstu ilegalnih policijskih postaja, obavještavamo kako se suradnja hrvatske i kineske policije ostvaruje temeljem Sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine o policijskoj suradnji koji je potpisan 3. prosinca 2012. godine te Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine o suradnji tijekom turističke sezone koji je potpisan 12. rujna 2017. godine", stoji u odgovoru policije.

O temi se oglasila i SOA, također umirujući građane kako je upoznata s postojanjem ovakvih policijskih postaja, ali ne i na području Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Kineski policajci u Zagrebu UZNEMIRAVANJE GRAĐANA CNN: Kina širi svoje policijske stanice u inozemstvu, među njima je i jedna u Hrvatskoj

"(SOA) već je neko vrijeme upoznata s pitanjem djelovanja tzv. 'prikrivenih policijskih postaja' Narodne Republike Kine u pojedinim europskim državama te ga sagledava u skladu sa svojim protuobavještajnim zadaćama. SOA pritom surađuje i s međunarodnim partnerima, osobito u okviru sigurnosne suradnje članica EU-a. Svoja postupanja i saznanja iz zakonskih i sigurnosnih razloga nismo u mogućnosti iznositi, ali možemo konstatirati da u Republici Hrvatskoj po ovom pitanju nije bilo narušavanja ustavnog poretka niti ugrožavanja protuobavještajne zaštite", stoji u odgovoru SOA-e na upit Dnevnika Nove TV.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene