Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Većina zahtjeva nije ispunjena

Obiteljski liječnici i dalje ne potpisuju ugovor s HZZO-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč pozitivnim pomacima u odlukama donesenim na posljednjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine priopćila je kako veći dio njihovih zahtjeva nije ispunjen pa i dalje ostaje na snazi preporuka liječnicima da ne potpisuju aneks ugovora s HZZO-om.

Podsjećajući na izjavu ministra zdravstva Darka Milinovića da će 6-postotno povećanje prihoda za rast plaća dobiti samo liječnici koji potpišu aneks ugovora sa Zavodom, čelnik Koordinacija Mario Malnar ističe da je HZZO, sukladno odluci Vlade i na temelju njezina sporazuma sa sindikatima, dužan uskladiti taj porast prema svim ugovorenim subjektima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kritike zdravstvene reforme Skandal u HZZO-u: Liječnici upali na sastanak Slika nije dostupna Video: Pomozimo mladim glazbenim talentima - upoznajte Lyrxa

Malnar stoga savjetuje da se svi liječnici, koji za siječanj ne dobiju uvećane glavarine za 6 posto jave Odvjetničkom uredu Mlinarić radi pokretanja mjera hitne naplate. U Koordinaciji pozdravljaju prihvaćenje njihovih prijedloga usvojenih na sjednici Upravnog Vijeća Zavoda koji se odnose na uvođenje šestomjesečnih recepata za kronične bolesnike, na odobrenje internih uputnica na razini bolnice te na novu proceduru dobivanja ortopedskih pomagala.

Ipak upozoravaju na probleme u provedbi tih mjera zbog nepripremljenosti HZZO-a i drugih ustanova koje bi trebale sudjelovati u tim pomacima na korist pacijenata. Tako smatraju da odluka o ortopedskim pomagalima ne ide tragom pojednostavljenja procedure jer pacijent i dalje pomagalo ne može podići odmah nakon što mu ga odobri bolnički liječnik, nego mora prolaziti dodatno administriranje kod svog obiteljskog liječnika.

'Smatramo da onaj tko preporučuje ortopedsko pomagalo mora istovremeno biti i odgovoran za njegovo odobravanje, a to HZZO može kontrolirati, smatraju u Koordinacije hrvatske obiteljske medicine te očekuju ispunjenje i ostalih, ključnih zahtjeva kako bi se spriječio bankrot ordinacija obiteljske medicine i nemogućnost skrbi za svoje pacijente,' stoji u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene