Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok su vinari diljem planeta svoje mlado vino kušali na blagdan Svetog Martina, u obitelji Vrsaljko iz Nadina kod Zadra to su već odavno učinili.


Ne zbog nepoštivanja običaja, već zato što je njihovo vino posebno. Ono je gusto i izrazito tamno te po tome jedinstveno u svijetu. Marijan Vrsaljko iz Nadina napravio ga je od sorte višnje maraške.

Vezani članci Obitelj Stanić Nekad nisu mogli ni do kredita, a danas su njihovi proizvodi dio najpoznatijih zgrada na svijetu Proizvodni pogoni Rafinerije Sisak (Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL) Transformacija: Rafinerija Sisak od 2021. godine proizvodit će bitumen i maziva

'Ja mislim da će to vino biti prepoznatljivo po svom mirisu, po  okusu, jer to je vino koje još nije napravljeno. To je prvo vino koje se uspjelo napravit od sorte maraske', ispričao je Marijan. Odmalena je uz oca i strica učio kako se radi kvalitetno vino. A brojnim obiteljskim medaljama nedavno je dodao i vlastitu.

'Svatko ima svoj resor. Brat je u resoru proizvodnje vina, ja sam u proizvodnji malinovog ulja, a sin je u proizvodnji vina od maraske', ispričao je Mile Vrsaljko, Marijanov otac. No uspjeh nije došao preko noći. Gotovo 6 godina usavršavao je svoj proizvod. Mnogi su prije njega pokušavali napraviti ovakvo vino, ali nisu uspjeli.

Vino od 15 posto alkohola

'Vino se znači može napraviti, za sad smo znali da se može napraviti od grožđa, da se može napraviti od nekih drugih sorti, znači bobičastog voća, kupine i svega ostaloga, ali nitko ga nikada nije napravio od maraske', pojašnjava Marijan Vrsaljko.

Vinske mušice i domaći eksperti već su dali potvrdu kvalitete. Prvih 500 litara spremno je za tržište. Prodavat će ga u buteljama od pola litre. Marijan preporučuje oprez, jer čaša ovog vina mogla bi vas koštati vozačke dozvole. Ima gotovo 15 posto alkohola. Marijan još čeka registraciju proizvoda, a tada namjerava krenuti i u povećanje proizvodnje.

'Mi smo odlučili da ćemo još posadit što je maksimum moguće, koliko više budemo mogli', dodao je Marijan.