Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravdu će tražiti izvan Hrvatske

Obitelj mladića preminulog od straha ne vjeruje institucijama, ogorčeni su zbog tvrdnji ministra

Zatvor iz kojeg je doveden mladić koji je preminuo od straha (Foto: Dnevnik.hr)
Zatvor iz kojeg je doveden mladić koji je preminuo od straha (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Zatvor iz kojeg je doveden mladić koji je preminuo od straha (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Revoltirana obitelj 18-ogodišnjaka koji je preminuo od straha, nakon što je u komi dovezen iz splitskog zatvora, najavila je da će pravnu zadovoljštinu potražiti izvan Hrvatske. Obitelj preminulog, šokirana je tvrdnjom ministra Bošnjakovića kako u sustavu nije bilo propusta.

U hrvatske institucije obitelj preminulog mladića iz splitskog zatvora više ne vjeruje. Pravdu će tražiti pred međunarodnim. "Prvenstveno im smeta način na koji je prikazan sveukupan tijek tretmana od strane državnih tijela, odnosno vjerojatno ministarstva pravosuđa'', rekao je odvjetnik obitelji Vinko Ljubičić.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

Ogorčeni su tvrdnjama da propusta nema. Obitelj, kaže Ljubičić, želi uvid u sve detalje tretmana osamnaestogodišnjaka u istražnom zatvoru. Od početka do kraja. "Obitelj je vrlo često bila s njim kontaktu, obitelj je znala, tražila, molila, kumila i učinila sve da bi se izbjeglo ovo što se dogodilo'', kaže Ljubičić.

''Svaka robija je trauma''

Preminuo je nakon što je četiri mjeseca bio u istražnom zatvoru. "Svaka robija je trauma. Istražni zatvor u pravilu pada puno teže nego izdržavanje same kazne jer čovjek ulazi prvi put i čovjek je negdje u anksioznosti i čeka što će se dogoditi'', objasnio je prof. dr. Zoran Zoričić, psihijatar u KBC-u Sestre Milosrdnice.

Utvrđeno je da je raspravno sposoban, ali smanjene ubrojivosti pri izazivanju požara. Psihijatar Zoran Zoričić objašnjava da suci pri odlukama uvažavaju mišljenja sudskih vještaka. "Sudski vještak je u pravilu psihijatar pozvan da kaže je li djelo za koje se tereti pojedinca, je li za njega postojala kategorija ubrojivosti ili ne'', kaže Zoričić.

Zatvor se može izbjeći

Sutkinja Lana Peto Kujundžić kaže da se i zatvor može izbjeći za kazne do godinu dana zatvora. "Može biti zamijenjena s radom za opće dobro'', kaže Peto Kujundžić.

U zatvorskom sustavu o svemu šute. Bivši ravnatelj uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci brani sustav. Ne vidi da je bilo propusta. "Što je dobra okolnost, po meni, jest to da se nije dogodilo u zatvorskom sustavu, znači da su na vrijeme prepoznali problem koji je on imao i na vrijeme su ga hospitalizirali'', kaže Mihoci.

Neslužbeni rezultat obdukcije govori da je mladić preminuo od posljedica straha, a konačan rezultat obitelj očekuje u ponedjeljak.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene