Obavijesti Video Pretražite Navigacija
25. godina

SLAVLJE NAJELITNIJE POSTROJBE HRVATSKE POLICIJE Pridružila im se i predsjednica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike zahvalila je svim ranjenim i umirovljenim pripadnicima postrojbe.

Antiteroristička jedinica (ATJ) Lučko u ponedjeljak je svečano obilježila 25. obljetnicu ustroja kao prva postrojba utemeljena u neovisnoj Hrvatskoj iz koje je kasnije nastala specijalna policija Hrvatska vojska (HV), a danas je, istaknuto je na svečanosti, najelitnija postrojba hrvatske policije.

Pročitajte i ovo Josip Jović na Plitivcama Obljetnica smrti prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića: "Ponosan sam što dobio ime po svom stricu. Nikad neću prežaliti što ga nisam imao priliku upoznati, ali on živi u meni" Matea Ćorić Brunović i Damir Božek - 1 pomak s mrtve točke Četiri su godine od zagrebačkog potresa, a u kojoj je fazi obnova? "U prosincu sam dobio rješenje"

Specijalcima su obljetnicu u njihovoj bazi u Lučkom čestitali predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, te drugi visoki javni i politički dužnosnici, kao i brojni aktivni i umirovljeni specijalci.

Predsjednica Republike zahvalila je svim ranjenim i umirovljenim pripadnicima postrojbe koji su, kako je istaknula, uz najveća osobna odricanja i požrtvovnost pridonijeli slavi postrojbe, njezinim uspjesima u Domovinskom ratu te stvaranju suverene i samostalne Republike Hrvatske, a s posebnim se pijetetom prisjetila svih poginulih pripadnika ove postrojbe.

Osvrnuvši se na pitanje nacionalne sigurnosti i borbe protiv terorizma, predsjednica je rekla da članstvo Hrvatske u Europskoj uniji i NATO savezu daje određena jamstva sigurnosti, ali da je odgovornost za našu nacionalnu sigurnost u prvom redu na nama samima.

VIDEO Pogledajte skok padobranom reporterke Dnevnika Nove TV

Naglasila je da se zauzima za najbolje rješenje kako osuvremeniti naš sustav nacionalne sigurnosti na strateškoj razini, na upravljačkoj razini učiniti bržim i učinkovitijim, a na operativnoj razini okrupniti te na taj način, dodala je, "omogućiti vam lakše obavljanje svih zadaća".

Predsjednica Grabar-Kitarović smatra kako ulaganje u sigurnost, prije svega u obranu i policiju, svakako treba gledati kao investiciju koja nam mora omogućiti što višu razinu sigurnosti, jer bez toga nema niti dugoročnih pretpostavki za toliko željeni gospodarski rast i razvoj.

Izrazila je uvjerenje kako će Antiteroristička jedinica Lučko "i dalje biti jedna od ključnih operativnih udarnih igala u borbi protiv terorizma, ali i u suzbijanju najtežih oblika kriminaliteta i rješavanju najsloženijih situacija. "Hrvatski građani uzdaju se u vas i uvjerena sam da njihovo povjerenje apsolutno nikada nećete iznevjeriti", ustvrdila je predsjednica Republike.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da se s ponosom sjećamo onih specijalaca iz ATJ Lučko koji su položili život za ostvarenje hrvatskoga sna o slobodi i samostalnosti.

"Sjećamo ih se s ponosom zbog njihovih zasluga te s dubokom zahvalnošću prema žrtvama iz redova jedinice kao i svim žrtvama iz Domovinskog rata", dodao je Ostojić te istaknuo kako su njihova herojska djela i žrtve obaveza svih nas.

Slavna ratna prošlost

Potpredsjednik Vlade napomenuo je da je ratni put ove jedinice iza nas, ali je on i nadahnuće za nove izazove u mirnodopskim uvjetima koji, smatra, nisu ništa manje izazovni od slavne ratne prošlosti. Ocijenio je da su danas specijalci izvrsno obučeni policajci i vrsni stručnjaci te vješti i hrabri pripadnici snaga specijalne policije. Ministar Ostojić objasnio je da zadaće za koje su zaduženi nisu nimalo jednostavne i zahtijevaju uvježbanoga i kondicijski spremnog te nadasve požrtvovnog pripadnika specijalne policije.

Specijalce je pozvao da se, kao pripadnici ove elitne jedinice, nastave potvrđivati kao nove sastavnice sudjelujući u kriznim situacijama i međunarodnim misijama te u mreži ATLAS, međunarodnoj asocijaciji specijalnih postrojbi.

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice osnivanja Antiterorističke jedinice Lučko predsjednica Grabar-Kitarović te ostali gosti i uzvanici položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja i susreli se s obiteljima poginulih pripadnika postrojbe. Služena je i sveta misa za sve poginule pripadnike ATJ Lučko, a specijalci su na pokaznoj vježbi pokazali dio svojih vještina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene