Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sklopu obilježavanja 16. godišnjice vojno-redarstvene oslobodilačke operacije 'Maslenica' danas su u Kašiću u zadarskome zaleđu položeni vijenci pored velikoga spomen-križa podignutoga 1996. u čast poginulim hrvatskim braniteljima u toj operaciji.


U Kašiću se okupilo više stotina građana, mahom pripadnika ratnih vojnih postrojba koje su sudjelovale u operaciji 'Maslenica' koja je počela 22. siječnja 1993. i trajala je do 28. siječnja te godine. U ime hrvatske Vlade vijenac je položio ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, a s njim u izaslanstvu je bilo i više saborskih zastupnika te župan Zadarske županije Stipe Zrilić.

Vijence su također položili i izaslanstvo grada Zadra predvođeno gradonačelnikom Živkom Kolegom te izaslanstva Specijalne policije MUP-a RH, predstavnici 4. gardijske brigade, kao i predstavnici brojnih postrojba iz cijele Hrvatske, brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz Zadra, Splita i Slavonskog Broda te predstavnici brojnih općina i gradova u Zadarskoj županiji.

Tijekom same akcije poginulo je 18 hrvatskih vojnika, 158 ih je ranjeno, a poginulo je i troje civila

Veliki drveni križ podignut 1996. izrađen je od slavonskoga hrasta i na podlozi od dalmatinskoga kamena čime simbolizira jedinstvo svih hrvatskih krajeva u obrani ovoga dijela Hrvatske. Pokraj križa su mramorne spomen-ploče s imenima 35 poginulih hrvatskih branitelja iz Slavonije koji su pali u obrani oslobođenog prostora u operaciji 'Maslenica',.

Tijekom same akcije poginulo je 18 hrvatskih vojnika, 158 ih je ranjeno, a poginulo je i troje civila. U obrani oslobođenog prostora tijekom veljače i ožujka 1993. povećan je broj poginulih. U akciji 'Maslenica' oslobođeno je 13 sela u zadarskome zaleđu, morski tjesnac Novsko Ždrilo, zrakoplovna baza Zemunik, Zračna luka Zadar i brana Peruča kod Sinja.

Akcijom je zapovijedao general Janko Bobetko, a operativni zapovjednik bio je general Ante Gotovina. Poslije polaganja vijenaca u Kašiću izaslanstva su položila vijence i pored spomen-obilježja poginulim pripadnicima 4. gardijske brigade u Islamu Latinskom. Godišnjica akcije 'Maslenica' obilježit će se tijekom dana i nizom priredaba.