Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skup u Vukovaru

Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupom u Vukovaru obilježen je Međunarodni dan nestalih osoba.

Vlada RH i mjerodavno ministarstvo čine sve kako bi se rasvijetlila sudbina svake nestale i zatočene osobe, a radi toga je osigurano dovoljno novca koji ove godine nije smanjen unatoč krizi i recesiji, poručio je ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić u govoru na skupu kojim je danas na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru obilježen Međunarodni dan nestalih osoba. Spominjući suradnju sa Srbijom u traganju za nestalim i zatočenim osobama, istaknuo je kako od srbijanskih vlasti očekuje da Hrvatskoj dostave podatke o nestalima i zatočenima, nakon čega će ta potraga, kako je rekao, zasigurno biti brža i učinkovitija.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

Traganje za nestalim osobama podupro je u govoru i izaslanik predsjednika Republike, brigadni general Ivan Jurić, koji je rekao kako predsjednik Josipović na svakom sastanku s predsjednikom Srbije i članovima Predsjedništva BiH kao obveznu temu razgovora ima upravo pitanje zatočenih i nestalih osoba. Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica izrazio je nezadovoljstvo brzinom traganja za nestalim i zatočnim osobama, ističući kako je u proteklih godinu dana identificirano samo 18 osoba. Dodao je da stradalničke udruge nemaju ništa protiv rješavanja sudbine nestalih osoba iz 1995. i 1996. godine, ali smatraju da prioritet moraju imati osobe nestale 1991. godine. Istaknuo je kako se na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu 1024 osobe, a 1995. i 1996. godine 835 osoba.

Po riječima predsjednice Udruge 'Vukovarske majke' Mande Patko, u Vukovarsko-srijemskoj županiji traga se još za 456 osoba od kojih je 325 iz Vukovara. Sve one koji nešto znaju o mjestima masovnih grobnica i grobnih mjesta pozvala je da to jave mjerodavnim institucijama ili udrugama. Na skupu je govorio i Zvonimir Kubinek iz Instituta za zatočene i nestale BiH. Istaknuo je da se od 30.000 nestalih i zatočenih osoba u BiH, koliko je evidentirano, još traga za 10.000, od kojih je oko 1000 pripadnika hrvatskog naroda. Od vlada BiH, Hrvatske i Srbije Kubinek je zatražio čvršću suradnju u pronalaženju nestalih i zatočenih osoba, pri čemu je ocijenio da je spori napredak na tom području rezultat politike u kojoj je, kako je zaključio, i rješenje tog problema. Prije svečanog skupa na Memorijalanom groblju žrtava Domovinskog rata i na mjestu masovne grobnice na Ovčari položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

ICMP: Nestali su i dalje problem na globalnoj razini

Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) čije je sjedište u Sarajevu u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba u ponedjeljak je upozorilo kako je traganje za brojnim nestalima i dalje problem globalnih razmjera. 'ICMP apelira na sve države da prihvate Konvenciju o zaštiti svih osoba od nasilnih nestanaka i da preuzmu odgovornost za pronalazak i identificiranje nestalih', stoji u izjavi glavne ravnateljice ICMP-a Kathryne Bomberger. U izjavi se također ističe kako činjenica da samo u nekoliko država ne postoji problem nestalih uslijed nasilnih sukoba dokaz globalnog neuspjeha u zaštiti ljudskih prava i poštivanju vladavine zakona.

Države koje su najviše pogođene problemom traganja za nestalim osobama poput onih na zapadnom Balkanu, u Latinskoj Americi te jugoistočnoj Aziji imaju posebnu odgovornost za bavljenje tim pitanjem a čine se i dodatni napori kako bi se ovaj problem institucionalno riješio, podsjeća ICMP. Tako se navode incijative za donošenje zakona o nestalim osobama, uspostava odgovarajućih tijela vlasti za provedbu zakona s ciljem da se potraga za nestalima vodi na transparentan i nediskriminatoran način, uporaba suvremenih forenzičkih tehnika traganja za nestalima i preciznu identifikaciju te poticaji za jačim angažiranjem tužitelja i sudova kako bi obitelji nestalih dobile pravnu satisfakciju za pretrpljene gubitke.

ICMP podsjeća i na svoju temeljnu ulogu da vladama pomogne pri traganju za nestalima kao i na to da je ova organizacija uvođenjem uporabe DNK analize pri identifikaciji pronađenih posmrtnih ostataka pomogla da se taj proces ubrza i omasovi. U bazi podataka ICMP trenutačno su pohranjeni genetski uzorci 150 tisuća osoba iz 20 različitih država a DNK analiza do sada je omoguća identifikaciju 18 tisuća osoba čiji su ostaci pronađeni. Samo u BiH nakon rata tragalo se za više od 30 tisuća nestalih da bi nakon velikih uloženih napora ta brojka sada bila svedena na nešto više od deset tisuća. 'To kao i činjenica da je BiH prva država koja je još 2004. usvojila zakon o nestalim osobama daje nadu drugim zemljama da se to pitanje može uspješno rješavati', stoji u izjavi ICMP-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene