Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ultrazvuk dojke spašava život, poručio je ministar zdravlja Rajko Ostojić tijekom humanitarne akcije 'Dan ružičaste vrpce' održane danas u Zagrebu s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti prevencije u borbi protiv karcinoma dojke.


Ultrazvuk dojke i mamografija sve su dostupniji, liste čekanja smanjene, pa se, ovisno o bolnici, na ultrazvuk prosječno čeka 10 do 20 dana, a na mamografiju 20 do 40 dana, rekao je ministar Ostojić pozdravljajući okupljene građane koji su tradicionalnom povorkom središtem grada podržali ovu humanitarnu akciju.

Vezani članci Marija Patljak Bilić Marija Patljak Bilić, dobitnica godišnje nagrade udruge SVE za NJU: Za doprinos u dizanju svijesti o važnosti borbe protiv raka i pružanja podrške oboljelim ženama Slika nije dostupna Dobro raspoložena Predsjednica podržala važnu akciju

Dr. Ljerka Eljuga također je upozorila na važnost preventivnih pregleda dojke već od 25. godine života, bez obzira na izostanak simptoma,

U organizaciji udruge Europa Donna Hrvatske i Hrvatskog senološkog društva ta se akcija danas održava diljem Hrvatske, u više od 30 gradova, u sklopu kampanje 'Darujmo ružičasti život' za kupnju aparata za jednokratno zračenje.

Dan ružičaste vrpce, posvećen ranom otkrivanju raka dojke, obilježava se od 1999. godine, podsjetila je Nada Kraljević, predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatska.

>> Marijin život s rakom: 'Živjeti dalje normalno - to je najbitnije od svega'

U sklopu kampanje prikupljanja novca 'Darujmo ružičasti život', dosad je, kaže, prikupljeno oko 200 tisuća kuna za linearni akcelerator, vrijedan 700 tisuća eura. Aparat bi trebao smanjiti vrijeme zračenja oboljelima i povećati dostupnost terapije, a bio bi smješten u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, gdje se najviše žena godišnje operira od karcinoma dojke.

Zagrebačku povorku s ružičastim balonima Masarykovom i Teslinom do ugla Bogovićeve i Gajeve ulice, u kojoj je sudjelovalo 100-tinjak, građana, vodili su ministar Ostojić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te ambasadorice Matija Vuica, Gordana Sobol, Ivana Popović.

Na uglu Gajeve i Bogovićeve postavljeni su šatori gdje artikle s motivom ružičaste vrpce danas prodaju brojne osobe iz javnog i društvenog života.

Na Cvjetnom trgu u Zagrebu Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja, 'SVE za NJU!' dijeli promotivni i edukativni materijali, te prodaje proizvode kojima se prikupljaju sredstva za rad Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka, a predviđen je i prigodni nagradni i zabavni program.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u 2011. od raka dojke u Hrvatskoj je oboljelo 2126, a umrlo je 894 osoba. Podatak za 2012. još je alarmantniji jer je umrlo 1033 osoba, od toga 1018 žena i 15 muškaraca. Rak dojke i dalje drži neslavno prvo mjesto po broju oboljelih i umrlih žena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook