Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DUZS slavi

Obilježen Dan jedinstvenog europskog broja 112

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) obilježila je danas, 3. put zaredom, Europski dan 112, koji je jedinstven europski broj za hitne službe 112, sa svrhom da se građani pozivom na taj broj informiraju u žurnim situacijama.

Naime, Europski je parlament potkraj 2007. prihvatio deklaraciju kojom se preporučuje da se obilježi Dan europskog broja 112 za žurne situacije, a u Hrvatskoj taj broj za žurne situacije uveden 11. veljače 2005. Predstavivši rad DUZS-a, pomoćnik ravnatelja Anto Zelić naglasio je da je ta ustanova počela djelovati još prije pet godina te da je od tada sjedinjen sustav djelovanja u žurnim situacijama i koordiniran rad brojnih služba i organizacija, koje djeluju u takvim okolnostima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Srednje visoki vodostaj Vodostaj Drave i Dunave i dalje raste Slika nije dostupna 'Vrlo visoke ocjene sustavu zaštite' Na godinu milijun i 700 tisuća poziva na broj 112 i 80 tisuća akcija

Podsjetio je kako je komunikacijska i druga oprema bila zastarjela i zamijenjena suvremenijom te da se sjedinjuju svi brojevi služba koje rade u htinim situacijama. Lani je broj 112 nazvan više od 1,752.000 puta, a broj zlonamjernih poziva toga broja pao je na oko tri posto, što je u okviru europskih prosjeka, kazao je. Taj je broj stekao povjerenje građana i posebice turista u Hrvatskoj, koji stoga našu zemlju smatraju sigurnom zemljom. Naime, služba 112 konferencijskog povezivanja može osigurati turistima uslugu na sedam jezika, a prošle je godine bilo gotovo osam tisuća poziva na stranim jezicima.

Kao jedno od težišta rada u idućoj godini Zelić je naveo dogradnju jedinstvenog komunikacijsko-informatičkog sustava i modernizaciju sustava 112. Napomenuvši da svaki sustav tvore ljudi, zahvalio je svima koji sudjeluju u sustavu 112 i što su svaki dan na usluzi građanima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene