Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vrlo visoke ocjene sustavu zaštite'

Na godinu milijun i 700 tisuća poziva na broj 112 i 80 tisuća akcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sustav zaštite i spašavanja u Hrvatskoj prošle godine zaprimio je milijun i 700 tisuća poziva na telefonski broj 112, nakon čega je pokrenuto 80.000 akcija, izjavio je danas ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Damir Trut na otvorenju Dana zaštite i spašavanja Split 2009.

Dvodnevni skup organiziran je u povodu Međunarodnog dana civilne zaštite 1. ožujka, koji se ujedno slavi kao Dan civilne zaštite Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Hrvatskoj - 4 Centar 112 Snažno nevrijeme poharalo Hrvatsku: Doznajte što se sve dogodilo u pogođenim županijama, Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je podatke Ilustracija Zaradio kaznenu prijavu Uzbuna na otoku: S mobitela nazvao 112, rekao da ima bombu i prekinuo vezu

Trut je rekao kako je taj sustav zaštite i spašavanja u Hrvatskoj dobio''vrlo visoke' ocjene NATO-saveza i Europske unije te institucija koje se bave zaštitom i spašavanjem u regiji, tj. u jugoistočnom dijelu Europe. Sve su te međunarodne institucije ocijenile da svojim angažmanom pridonosimo da se Hrvatsku smatra sigurnom zemljom u kojoj se može boraviti i ljetovati, a to znači da se onima u nevolji - ako se nešto i dogodi - u svakom trenutku žurno pruža pomoć, rekao je Trut.

Po njegovim riječima, sustav zaštite i spašavanja Republike Hrvatske prošle je godine 12 puta pomagao gasiti požare na otvorenom u Bosni i Hercegovini, a Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) pomagala je u potrazi za nestalima u Crnoj Gori.

Trut je najavio da će se sustav i dalje razvijati za djelovanje u najsloženijim situacijama, posebice na spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara. S tim u svezi, dodao je, vodi se briga i o tehnološkom opremanju pa je na dvodnevnome skupu u Splitu izloženo više suvremenih uređaja i oprema koja se upotrebljava u akcijama spašavanja i zaštite.

Nakon otvorenja Dana spašavanja i zaštite u Splitu, za stotinjak učenika nižih razreda splitskih osnovnih škola predstavljen je sustav zaštite i spašavanja kako bi najučinkovitije uspostavili vezu s tim sustavom u slučaju kakve nesreće.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene