Obavijesti Video Pretražite Navigacija
77. OBLJETNICA

Objavljeni detalji o obilježavanju bleiburške tragedije: "Pozivamo sve dobronamjerne čista srca i s krunicom u ruci"

Počasni bleiburški vod i Hrvatska biskupska konferencija u ponedjeljak su objavili detalje o obilježavanju 77. obljetnice bleiburške tragedije i križnog puta.

"U petak, 13. svibnja u 18 sati bit će održana sveta misa u Bleiburgu, a prije toga delegacija Počasnog bleiburškoga voda položit će vijence. U subotu, 14. svibnja bit će održan središnji komemorativni skup za žrtve križnog puta – molitva, polaganje vijenaca kod središnjega križa, a nakon toga sljedi sveta misa u Udbini", najavio je Milan Kovač, zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda u ponedjeljak na konferenciji za novinare. Također, 14. svibnja bit će održana civilna komemoracija žrtvama. U iduću srijedu bit će održana i komemorativna akademija, najavio je Kovač.

U Udbini se, kako su najavila dvojica organizatora, očekuje nekoliko tisuća ljudi.

"Pozivaju se svi dobronamjerni čista srca i s krunicom u ruci da se skupa pomolimo za stotine tisuća nevinih ljudi", kazao je Kovač. 

U župnoj crkvi u Bleiburgu 13. svibnja bit će održana sveta misa. 

"Nismo spremni mijenjati hrvatske povijesne grbove"

"Dobili smo dopis u kojem roku se mora ukloniti natpis na hrvatskom jeziku te da se makne hrvatski grb s početnim bijelim poljem. Počasni bleiburški vod na svom saboru donio je jednoglasne zaključke da tekst mora biti usklađen s njemačkim tekstom, a što se tiče grba, rekli smo da to ne želimo, jer je to povijesni grb, a nitko nema pravo s naše strane mijenjati memoriju, povijest jednoga naroda. Oni su skinuli hrvatski grb s prvim bijelim poljem", kazao je Kovač te dodao kako u austrijskom memorandumu stoji da je skup na Bleiburgu fašistički i da veliča NDH, što je, kako je istaknuo Kovač, notorna neistina.

"Hrvatski sabor kao pokrovitelj te manifestacije je trebao ranije reagirati", naglasio je zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda te najavio žalbu Upravnome sudu.

Na pitanje zašto je grb skinut, odgovoreno im je da je taj grb povezan s ustaškim režimom i da se koristio za vrijeme NDH te im je rečeno da je to neprihvatljivo.

"Taj grb se upotrebljavao i prije i za vrijeme i poslije NDH. I danas je na znaku Hrvatskog nogometnog saveza - kupite Karlovačko pivo, na etiketama je prvo bijelo polje. Mi smo registrirali Počasni bleiburški vod s prvim bijelim poljem prije 2004. godine. Nikada nije bilo problema prije", rekao je Kovač te na pitanje zašto je problem zamijeniti grb, odgovorio:

"Mi nismo spremni mijenjati hrvatske povijesne grbove, vjerujem da ćemo u upravnom postupku to i dokazati".

Kovač je rekao kako su održani sastanci s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova, a Počasni bleiburški vod je predložio da se s Austrijom po tom pitanju napravi sporazum oko obilježavanja grobišta i komemoracija. Rečeno im je, kako je istaknuo Milan Kovač, da se na tome radi, ali i da u Austriji nema baš volje da se takvo što napravi.

"Bio sam zastupnik u Hrvatskom saboru 1990. kada smo ispred sabornice skidali jugoslavensku zastavu, a dizali smo hrvatasku zastavu s prvim bijelim poljem. Bilo je nekih koji su za prvo crveno, kroz povijest je bilo i jednih i drugih", rekao je Kovač. 

Na pitanje tko je maknuo natpis sa spomenika, Kovač je odgovorio kako će natpis biti usklađen s njemačkim, pisat će "u spomen palim Hrvatima".

Na pitanje kome treba zabraniti za sve zabrane, s obzirom na to da su na skup u Bleiburg dolazili sa neprimjerenim natpisima, Kovač je odgovorio:

"I retorika koja se događala u Hrvatskoj utjecala je na sve. Iz govora antifašista ispada da u Hrvatskoj cvate i nacizam i fašizam. Ja to ne vidim nigdje. Nema nijedne stranke ni udruge koja takvo što propagira. Ovi u Austriji su pratili izjave nekih naših predsjednika i zastupnika koji su govorili da 1945. nije dobro odrađen posao, jer je do zadnjega tebalo smaknuti...sad se sklopilo sve u jedno i u Austriji je donesena takva odluka".

Zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda dodao je kako zbog pojedinaca koji naprave incident, ne bi trebalo zabranjivati skup.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna uznemirli su se Austrijanci uklonili grb sa spomenika u Bleiburgu: "Ovo je diplomatski skandal"

Pročitajte i ovo Obilježena 75. godišnjica Bleiburga - 2 NAKON AUSTRIJSKOG ''NE'' Godišnjica Bleiburga: Komemoracija na tri lokacije, Sabor objavio detalje

U ime organizatora obilježavanja govorili su zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda Milan Kovač, a u ime suorganizatora u liturgijskom dijelu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH, glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene