Dan je vatrogasaca. Žale se na zastarjele pravilnike i previše birokracije no - unatoč svim problemima, svoj posao rade predano s puno ljubavi. Svaki odlazak na teren predstavlja opasnost za njihov život, a evo kako su svoj dan obilježili u cijeloj zemlji.


Današnjim danim počinje i službeno obilježavanje mjeseca zaštite od požara. Posebno je to važno zbog dolaska turističke sezone, jer ljeti gotovo nema dana da barem jedan požar ne bukne na obali. A više od 80 posto njih uzrokovano je ljudskim nemarom.

Vezani članci Ilustracija - 11 Užas u Međimurju: U požaru smrtno stradao muškarac Požar na Laništu FOTO Zapalio se električni romobil u stanu na zagrebačkom Laništu: "Došlo je i do eksplozije koja je izbila prozor"

O tome kako to spriječiti, razgovarali smo s Mladenom Vinkovićem, pomoćnikom glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Jesu li kazne premale? Većinu požara uzrokuje - paljenje biljnog otpada!

Sigurno da bi kazne trebale biti veće. To je moje mišljenje, mada je to mišljenje i svih vatrogasaca. Ali, to nije u našoj nadležnosti.

Što vi možete napraviti i na koji način upozoravate građane i na što oni trebaju pripaziti?

Naše je da ih upozorimo na paljenje vatre na otvorenom prostoru, kod spaljivanja korova, kod paljenja roštilja, da pripaze, da uvijek vode brigu o tome, da imaju sredstva za gašenje u blizini. Ono što državna uprava i vatrogasci rade je edukacija djece i mladih da im razvijamo svijest o zaštiti od požara. A turiste dočekujemo s lecima kojima ukazujemo na opasnost od nastanka požara na otvorenom prostoru.

Što država može napraviti? Naime, vatrogasci nam se žale da rade po zakonima starijim više od 20 godina.

Mi to znamo i pokušavamo, to je naša zadaća da radimo na novom zakonu koji bi trebao ujediniti vatrogastvo, napraviti nove jedinice, ali mislim da je to za vladu koja dođe, da će to biti izazov.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju