Središnja hrvatska proslava Praznika rada tradicionalno je organizirana u Maksimiru uz 60.000 porcija graha s pancetom, kobasicom i suhom vratinom. Proslava stoji manje od milijun kuna, tvrdi zagrebački gradonačelnik. U nacionalnom parku Krka također se podijelilo dvije tisuće porcija graha. Kao i u Osijeku i u Puli. Split ove godine nije imao tradicionalnu proslavu.

Galerija Međunarodni praznik rada obilježen u Šibeniku (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 1 Međunarodni praznik rada obilježen u Šibeniku (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 2 Međunarodni praznik rada obilježen u Šibeniku (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 3 +12 Obilježen Međunarodni praznik rada u Sisku (Foto:Nikola Cutuk/PIXSELL) - 3

Međunarodni praznik rada u Zagrebu je obilježen dijeljenjem besplatnih porcija graha i crvenih karanfila. Do 12 sati podijeljeno je 19.000 porcija graha s kobasicom, pancetom i suhom vratinom, a do 17 sati očekuje se da će biti podijeljeno 60.000 porcija, no bit će ga i kasnije.

Tradicionalna proslava Međunarodnog praznika rada privukla je u Ronjge kraj Rijeke oko tisuću građana, koji su se uz poruke o važnosti solidarnosti, sigurnosti i uključivosti družili uz pjesmu i neizostavni grah.

U Splitu Međunarodni praznik rada 1. svibnja obilježio skupom na Peristilu na kojem je SDP kritizirao aktualnu HDZ-ovu gradsku vlast zato što ove godine taj praznik nije obilježen tradicionalnim dijeljenjem fažola (graha) na Marjanu.

Međunarodni praznik rada obilježen u Šibeniku (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 1 Međunarodni praznik rada obilježen u Šibeniku (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 2 Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Veliki broj Osječana tradicionalno je na lijevoj obali Drave obilježio Međunarodni praznik rada 1. svibnja, a okupljenima je podijeljeno tri tisuće porcija graha. Praznik rada okupljenima su čestitali zamjenici gradonačelnika Boris Piližota i Žana Gamoš.

Međunarodni praznik rada obilježen u Šibeniku (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 1 Obilježen Međunarodni praznik rada u Bjelovaru (Foto: Damir Spehar/PIXSELL) - 3 Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Za kuhanje graha bili su zaduženi članovi Udruge majstori kotlića Slavonije i Baranje, a kako je rekao Piližota, grah je nabavljen od lokalnog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

''Jedno od osnovnih ljudskih prava je pravo na rad i zajedno trebamo ustrajati da se to poštiva, ali i da zaposleni budu adekvatno plaćeni kako bi u konačnici imali pristojne mirovine. Temelj našeg društva su mladi i ključno je osigurati im cjeloživotno obrazovanje i pravo na rad, mogućnost napretka i bolju budućnost'', rekao je Piližota.

Najdugovječnije obilježavanje Praznika rada u Varaždinskoj županiji održava se na dravskom izletištu u Varaždinu gdje je proslavu ove godine organizirao Grad Varaždin, a grah dijelio gradonačelnik Ivan Čehok.

Međunarodni praznik rada obilježen u Šibeniku (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 1 Obilježen Međunarodni praznik rada u Bjelovaru (Foto: Damir Spehar/PIXSELL) - 2 Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Kao i svake godine i ove se okupilo nekoliko tisuća Varaždinaca za koje je pripremljeno oko 5.000 porcija besplatnog graha. Grah je dijelio i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok koji je rekao da ove godine grada organizira proslavu, jer je prošle godine postao vlasnik tog prostora.

Međunarodni praznik rada obilježen u Šibeniku (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 1 Praznik rada (Foto: Petar Vukicevic/PIXSELL) - 5 Foto: Petar Vukicevic/PIXSELL

"Ovakve manifestacije se organiziraju u cijeloj Hrvatskoj bez obzira na gospodarske okolnosti. Ovo je prilika da se građani druže, da budu na Dravi. Mi iz gradske uprave i gradskih tvrtki danas radimo i mislim da je to u redu, da ljudi danas mogu iskoristiti svoj slobodan dan“, rekao je gradonačelnik Čehok.

Uz besplatni grah za posjetitelje je pripremljen i prigodni program u kojem su nastupile folklorne i plesne skupine te kuburaši i Varaždinska građanska garda, a organizirana je i likovna kolonija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju