Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grad Rijeka podnio je kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu protiv Tržnica Rijeka zbog neistinito prikazanih površina prostora koje zaista koriste.


4. veljače 2010. godine Grad je od Županijskog državnog odvjetništva dobio informaciju da Tržnice Rijeka plaćaju komunalnu naknadu za manju površinu od one koja se stvarno koristi. Odmah je pokrenut postupak utvrđivanja stvarne površine zatvorenog prostora Centralne tržnice i tržnice Brajda, prenosi Novi list. Stvarna korištena površina je 30 posto veća od zaduživane, što predstavlja razliku od 1.038.351 kuna komunalne naknade za razdoblje od 2002. godine do 2009. godine i 448.424 kune spomeničke rente za razdoblje od 2004. godine do 2009. godine.

Vezani članci Dino Goleš Nakon brisanja građana iz platforme za cijepljenje: "Vremena je sve manje, a greške sve češće" Slika nije dostupna Smjena tužitelja jer je onemogućio gonjenje Linića?

Prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu obveznik plaćanja komunalne naknade obavezan je prijaviti promjene. 2001. godine Grad je obavijestio obveznike da dostave očitovanje o eventualnim promjenama koje utječu na visinu komunalne naknade. 2002. godine u skladu s izmjenama Zakona izdana su nova rješenja o plaćanju komunalne naknade. Gradonačelnik Vojko Obersnel je rekao da je Grad Rijeka 5. ožujka 2010. podnio tužbu Trgovačkom sudu u Rijeci protiv Tržnica Rijeka za naknadu štete.

Nije bilo razloga za sumnju

Rekao je da su njihovi podaci iz 80-ih godina prošlog stoljeća i zbog toga su tražili od obveznika da im dostave informaciju. 'Mi smo trebali izdati 65.000 novih rješenja i da smo mjerili sve vjerojatno bi mjerili do danas,' izjavio je Obersnel. Dodao je da nisu imali razloga sumnjati u pravu kvadraturu Tržnica, pogotovo jer im se redovito naplaćivala komunalna naknada. Vlasnik Tržnica Rijeka Ivan Franolić tvrdi da nije riječ o bilo kakvoj namjeri ili protuzakonitoj djelatnosti Tržnica Rijeka.