Obavijesti Pretražite Navigacija
Provjerili smo razloge

Lažno obećanje? Zaustavljen dogovor s bankama o oprostu manjih dugova građana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije dva mejseca vlada je ovećala pomoći na način da s bankama dogovori oprost manjih dugova.

Prije više od dva mjeseca Vlada je obećala pomoći socijalno ugroženim građanima na način da s bankama dogovori oprost manjih dugova. Dogovori s bankama zaustavljeni su već na početku - iako je postojala volja.

Pročitajte i ovo Crobarometar Istraživanje za svibanj Crobarometar: Koliko su građani Hrvatske zadovoljni kvalitetom života? Pogledajte što je na vrhu, a što na dnu liste Slika nije dostupna Model oprosta dugova Lalovac najavio: Više od 250 tisuća građana moglo bi dobiti oprost dugova!

Provjerili smo razloge i pitali je li i zašto Vlada odustala od svog javno izrečenog obećanja jer dok Vlada ne odluči što će, kamata samo povećava dug, a šanse najosjetljivijima, sve su manje, donosi Dnevnik Nove TV.

Nataša Mandić iz Donjana kod Otočca prije dva mjesecpa kada je s nama razgovarala bila je sretna - Vlada je počela razgovarati s bankama i njezina agonija dobila je nadu.

'Dug mi je ostao od 5180 kuna. Nezaposlena sam, imam troje djece. Nadala sam se da će se to moći riješiti, ali sve ide sporo', kaže Nataša.

'Banke spremne za pregovore ako se točno definiraju socijalno osjetljive skupine'

Na čekove je kupila osnovne stvari, ostala bez posla s obvezama. Dug od oko 2 tisuće narastao je zbog kamata.

'Živjeti se mora, a primanja nema. Živimo peteročlana obitelj od 300 kuna dječjeg doplatka', priča Nataša.

Kriterijima o kojima se govorilo prije dva mjeseca Nataša bi mogla odgovarati. U Vladi smo pitali je li se odustalo.

'Vlada nije odustala od namjere da pomogne socijalno ugroženim građanima. Tijekom ljeta ministarstvo financija nastavit će razmatrati mogućnosti oprosta duga socijalno ugroženim građanima', priopćili su nam.

Tko će zadovoljiti kriterije da mu se oprosti dug?

Obećanje na čekanju zbog kadrovske križaljke

Obećanje iz Banskih dvora na čekanju je zbog kadrovske križaljke. Pregovore o pomaganju socijalno ugroženima vodili su Milanka Opačić i Slavko Linić. Novi ministar Boris Lalovac postavio je svoje prioritete - i na toj listi pomoć socijalno ugroženim građanima njemu nije najvažnija.

Iz Udruge banaka rekli su nam kako su spremni za dogovor. Najugroženijih građana s dugovima prema bankama nema puno, kažu. uz banke trebalo bi se razgovarati i s javnim tvrtkama o mogućem jednokratnom oprostu dugova za režije naugroženijih građana.

Pregovori s bankama došli su već i do kriterija - oprost bi mogli dobiti korisnici socijalne naknade, najugroženiji koji nisu vlasnici nekretnina. Sami bi bankama trebali donijeti dokumentaciju. Detalji oko oprosta dugova za režije nisu dogovoreni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene