Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Frka oko Mirne

'Puna nam je pipa lokalne mafije!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je ministar financija Slavko Linić optužio upravu Mirne Rovinj da nije bila zainteresirana za proizvodnju, oni su poslali priopćenje, a o cijeloj se situaciji raspravljalo i u Saboru.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin tvrdii da se 'oni koji viču, 'dalje prste od Mirne' zapravo žele dokopati Mirninih nekretnina, vrijednih nekoliko milijuna kuna'. Ponovio je i da je 'Istrijanima 'puna pipa' lokalne mafije, koja uz kontrolu lokalnih medija pljačka Istru'.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Kajin tvrdi da iza tvrtke Geneza, koja je zajedno s gradom Rovinjom predložena kao strateški partner u predstečajnoj nagodbi za Mirnu, stoji varaždinska Fima, koja također stoji iza stečajeva i predstečajnih nagodbi u mnogim drugim tvrtkama.

'U slučaju stečaja Mirne dosadašnji vlasnik bit će najveći gubitnik, a predsjednika uprave Sašu Krobota, bivšeg direktora Geneze koji je isforsirao Genezino preuzimanje Mirne u suradnji s gradom Rovinjom, protiv volje države kao ključnog vjerovnika i po planu koji je mimo zakona, zamijenit će stečajna uprava', rekao je Kajin koji smatra da je najbolje rješenje za Mirnu partnerstvo s Podravkom.

Linić optužio upravu Mirne Rovinj da nije bila zainteresirana za proizvodnju

'Nakon niza godina gubitaka, u 2012. i 2013. ostvaren je pozitivan rezultat. Ovakvi rezultati danas su rijetkost u Hrvatskoj i pokazuju koliko je odluka o stečaju Mirne u najmanju ruku čudna', Mirna Rovinj Laburistica Nansi Tireli kazala je kako u Mirni treba sačuvati proizvodnju, odnosno 250 radnih mjesta, te kooperante. Ona smatra da se lokalna zajednica, ministarstva i Vlada trebaju dogovoriti kako zadržati proizvodnju, a 'sve ostalo su prazne priče'.

Tireli također upozorava na različite kriterije za predstečaj, poziva da se utvrdi po kojim se kriterijima predstečajne nagodbe provode, odnosno pokreću i završavaju.

Medijima su priopćenje poslali i iz 'Mirne'. Uprava Mirne zajedno sa svim djelatnicima i Genezom kao partnerom u kriznom managementu u posljednjih godinu i pol dana ostvarila je, uspoređujući s dosadašnjim godinama, rekordne poslovne i proizvodne rezultate te istom količinom energije i vjere namjerava nastaviti i nadalje.

U 2012. godini proizvedeno je rekordnih 20.030.787 komada ribljih konzervi, što predstavlja rast od 20 posto u odnosu na 2011. godinu. Povećana je prodaja na domaćem tržištu za 47 posto, a prodaja na inozemnom tržištu za 27 posto. Istovremeno poslovni prihodi povećani su na iznos od 65.263.265,00 kuna, što predstavlja povećanje od 27 posto u odnosu na 2011. godinu.

'Ovim putem još jednom pozivamo sve zainteresirane strane kao i Upravu Podravke da hrvatskoj javnosti predoče ponude o kojima se ovih dana priča, a koje mi na žalost još uvijek nismo uspjeli vidjeti', stoji u priopćenju koje su poslali iz Mirne. Nadalje, uvedena je druga proizvodna smjena i zaposleno je novih 70 djelatnika. U 2013. godini broj zaposlenih povećan je za konkretnih 35 posto, otkup ribe u 2013. godini za 46 posto, a proizvodnja konzervi za novih 14 posto.

Isto tako važno je naglasiti da se sve obveze prema Državi i svim dobavljačima isplaćuju na dan valute, a Mirna danas izvozi 85 posto svojih proizvoda', priopćili su iz Mirne Rovinj.

Flego: nikome ne smije biti svejedno kakva će biti sudbina 'Mirne'

Istarski župan Valter Flego naglasio je danas kako je za županiju i Rovinj od iznimne važnosti da se spasi proizvodnja i sačuvaju radna mjesta u rovinjskoj tvornici za preradu ribe 'Mirna' te da ta tvornica nastavi s radom.

'S obzirom da je danas jedan od velikih problema u Hrvatskoj nedostatak industrijske proizvodnje, nikome ne smije biti svejedno kakva će sutra biti sudbina rovinjske Mirne', izjavio je Flego za Hinu, komentirajući pokretanje stečaja u toj tvornici. 'Mirna' je danas bila tema i na sjednici Sabora, gdje je oporba zatražila posebnu raspravu o učincima Zakona o predstečajnoj nagodbi, tvrdeći da se u njegovoj provedbi skrivaju sumnjivi dogovori i pogodbe koje imaju elemente koruptivnih aktivnosti.

Flego je istaknuo kako se kao župan zalaže za daljnje ulaganje u razvoj i proizvodnju u 'Mirni'. 'Jedini prihvatljivi strateški partner za Mirnu je onaj koji će dalje razvijati primarni biznis Mirne, sve ostalo me ne zanima', - poručio je Flego i dodao kako se 'Mirnine' nekretnine procjenjuju na više od 200 milijuna kuna. 'Stoga se ne mogu oteti dojmu da se iza cijele ove afere krije interes lobija kojima je primarni cilj domoći se atraktivnih Mirninih nekretnina', rekao je.

Istaknuo je kako takvo špekuliranje nije prihvatljivo Istarskoj županija koja će se tome 'oštro usprotiviti'. Napomenuo je kako iza 'Mirne' stoji tradicija duga više od 140 godina, da tvornica zapošljava 254 radnika, 75 posto svoje proizvodnje proda u izvozu, a prihod za 2012. godine iznosio je 66 milijuna kuna, što tvrtki omogućava stabilno poslovanje u budućnosti.

Podsjetio je kako je na Mirnu vezano i oko 400 lokalnih ribara koji rovinjsku tvornicu redovito opskrbljuju ulovom. 'Treba biti odgovoran prema radnicima, kooperantima i svim članovima njihovih obitelji. Mirna ima znanje, sirovinu i tradiciju i svi se trebamo zalagati da se proizvodnja nastavi', naglasio je Flego. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene