Obavijesti Video Pretražite Navigacija

O kome su govorili Zagorec i Perković?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Transkript razgovora Vladimira Zagorca i Saše Perkovića, savjetnika predsjednika za nacionalnu sigurnost, doista sadrži dijelove na temelju kojih se može zaključiti da je predsjednik Stjepan Mesić nudio Zagorcu obustavu postupka ako pomogne rekonstruirati ratno profiterstvo.

Jutarnji list posjeduje dio transkripta razgovora između Zagorca i Perkovića održanog 25. svibnja u SAS Radisson hotelu u Beču koji su sačinile austrijske sudske službe. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesić: Ne mogu nekoga suspendirati zato što bjegunac od hrvatskog zakona mulja Slika nije dostupna Zemaljski sud potvrdio odluku o izručenju Zagorca!

Radi se o austrijskom sudskom prijevodu razgovora koji je, uz dva DVD-a, dio Zagorčeva spisa u postupku izručenja. 

Iz fragmenata razgovora vidi se da je Perković već na samom početku sastanka Zagorcu dao do znanja kako ga ne vidi kao jedinu i najvažniju osobu u priči oko tajnih računa i trgovini oružja. Čak ističe da mu je jasno kako se poslovima nabave oružja uz Ministarstvo obrane bavilo i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Na Zagorčevo pitanje da li ga, osim trenutačne, zanima i ranija situacija, Perković je odgovorio da ga zanima sve. 

Tada ga je Zagorec počeo propitivati zanima li ga Franjo Gregurić, na što Perković odgovara: Da. Apsolutno. Sljedeće Zagorčevo pitanje je da li može i Sanader. Usljedio je Perkovićev odgovor: Apsolutno. 

Rekonstuirajući dijelove transkripta koji nedostaju, Jutarnji je saznao da su tema razgovora između Perkovića i Zagorca u smislu osoba o kojima Zagorec ima puno saznanja bili i Ivić Pašalić, bivši ministar financija Borislav Škegro, bivši ministar obnove Slavko Degoricija, bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Željko Tomljenović, general Ivan Čermak, Goran Štrok, predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković, Hrvoje Petrač, Ljubo Ćesić Rojs, Zvonimir Zubak i drugi.

Mesićev savjetnik je pokazivao kako je zainteresiran za sve njih, a Zagorec mu je stavljao do znanja da o svima ima puno podataka. 

Taj dio razgovora, koji je izrezan iz transkripta s bečkog suda, mogao bi se shvatiti kao Zagorčeva igra u kojoj mami Perkovića tvrdnjama da ima niz informacija o vrlo krupnim ribama, ne bi li na taj način isposlovao što bolji status za sebe u kaznenom postupku. 

Pregovarajući sa Zagorcem, Perković mu je vrlo otvoreno rekao da mu Ured predsjednika može puno pomoći. 

Dogovorili su se da sve njihove aktivnosti prvobitno ostanu tajna, ali ga je Perković upozorio da će u jednom trenutku morati razgovarati s državnim odvjetnikom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene