Zbog priče o o osuđenom pedofilu koji vodi udrugu koja se bavi zaštitom djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja obratili smo se mjerodavnim institucijama s pitanjem što će poduzeti i hoće li se Zakon o Udrugama mijenjati?


Priča o osuđenom pedofilu koji je deset godina proveo u zatvoru i sada vodi udrugu koja se bavi zaštitom djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja zgrozila je javnost. No, kako smo i ranije izvijestili sve je po zakonu. Obratili smo se mjerodavnim institucijama s pitanjem što će poduzeti i hoće li se Zakon o Udrugama mijenjati?

Vezani članci Računalo, ilustracija Uhvaćen u Zagrebu: Pedofil iz Nizozemske u računalu godinama čuvao tisuće fotografija i videosnimki djece Sat s integriranom kamerom U kratkom roku uhvaćena čak tri pedofila: Objavljeni gnjusni detalji događaja s Krka i iz Istre

'Na temelju Ustavnog prava smo osnovali Udrugu ali smo morali ispuniti sve zakonske obveze koje su propisane na temelju kojih se može osnovati udruga', rekao je osuđeni pedofil.

Udruga prema zakonu samostalno utvrđuje svoje područje djelovanja, ciljeve i djelatnosti, a njezino vodstvo, kao ni članovi se ne provjeravaju. Novo vodstvo ministarstva uprave svjesno je da su promjene nužne.

'Slijedom navedenoga, u svrhu dostatnog pravnog uređenja ovoga pitanja, a kako bi se ovakvi i slični slučajevi prevenirali, smatramo opravdanim i potrebnim u međuresornoj suradnji s mjerodavnim tijelima, prvenstveno s Ministarstvom socijalne politike i mladih, Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Pravobraniteljicom za djecu, pronaći odgovarajuća zakonska rješenja u posebnim propisima u kojima se regulira obavljanje djelatnosti udruge kojima se pružaju usluge djeci', priopćili su iz ministarstva uprave.

Već pri izradi zakona, bivšeg se ministra upozoravalo na manjkavosti, no bez rezultata.

'Bilo je određenih prijedloga sa raznih strana pa tako i pravobraniteljice, međutim one su po našoj ocijeni tada predstavljale nesrazmjerno ograničavanje prava na slobodu udruživanja', kazao je bivši ministar uprave,Arsen Bauk.

Kao što bi ograničavanje djelovanja udruge ugrozilo ljudske slobode, smatra Bauk. No s njim se ne slaže braniteljica ljudskih prava Sanja Sarnavka.

'Pedofilija je nešto što ne odlazi sa odležavanjem zakonske kazne, nego znamo da imaju države koje poduzimaju vrlo drakonske mjere od pijenja lijekova do kastracije, jer to nije nešto što će proći, dakle gospodin je odlužio kaznu. On se može baviti bilo čime, osim time, on je dao dug društvu, ali to je otprilike ko da ja mlatim svog partnera i onda izlazim u javnost i borim se protiv obiteljskog nasilja', smatra Sarnavka.

Do trenutka dok ne dokaže svoju nevinost sugovornik iz priče, kao ni bilo tko drugi ne bi se smio baviti pravima koja je kršio, smatra Sarnavka. Sada se čeka da to i Zakon spriječi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju