Masovne krađe cijelih uroda nisu ove godine zaobišle nijedan hrvatski kraj. Preko noći su nestajale cijele plantaže, odvozilo se na tone voća i povrća.


Posljednja krađa jabuka u Pakracu najbizarnija je jer su kradljivci došli s traktorom i 8 berača, a berba je trajala cijeli dan. Ukrali su čak 12 tona jabuka, vrijednosti 18 tisuća kuna.

Vezani članci Dinko Cvitan (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Osiguranju Dinka Cvitana ukrali oružje, dvojica policajaca suspendirana Banka (Foto: Davor Puklavec/24sata) Rijeka: Bankarica s računa građana ukrala oko dva milijuna kuna

Vlasnik voćnjaka je Aleksandar Šubert iz Dobrovca kraj Lipika koji je nakon stotina utrošenih radnih sati u obrezivanje, gnojidbu, višekratno tretiranje protiv bolesti i štetnika, ostao šokiran ovakvom bezobzirnom krađom. 'Susjedi kažu da je berba bila cijelo dopodne, a popodne je dva puta traktor odlazio i dolazio sa gajbicama punih jabuka', rekao je Aleksandar.

Istu sudbinu ljetos su doživjeli Stjepan i Ivana kojima su ukrali tonu krumpira i 200 kilograma jagoda.

>>S polja im nestaje na STOTINE kilograma krumpira i luka!

No, Aleksandar je odlučio uzeti stvari u svoje ruke. Za svaku informaciju koja će ga dovesti do lopova nudi nagradu od 2000 kuna. Kako bi pronašao počinitelje i sâm je postao detektiv koji obilazi okolna mjesta, trgovine i kafiće pokušavajući doći do nekih korisnih podataka. Ističe kako će podići iznos nagrade ako se ništa ne pronađe.

'Ako bude trebalo, angažirat ću i privatnog istražitelja. Pronaći ćemo toga drskog, bahatog i bezobraznog lopova', odlučan je Šubert. Lopovi su mu za utjehu ostavili otprilike 150 kilograma jabuka.

Dodao je kako se takva drska krađa na lipičko-pakračkom području još nije dogodila te da ga pogađa što neki sumnjaju da je sve inscenirano jer ove godine jabuka ima na sve strane.

'Ugovor sam potpisao s KTC-om i imam osiguran plasman jabuka jer od njih pravim sok', kazao je Šubert i dodao da policija ima trag. Ivana Radić, glasnogovornica PU požeško-slavonske o saznanjima koja policija ima nije nam moga ništa reći.

 

'Tako veliku krađu na poljoprivrednim površinama nismo imali. U kolovozu su jednom voćaru blizu Požege obrali 130 stabala šljiva, a nedavno je u Jakšiću s njive vlasnici ukradeno 800 kilograma krumpira. Bilo je još nekih sitnijih krađa', rekala je glasnogovornica Radić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook