Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedno pismo

'Obadva, obadva su pala!' - naslovnica Pupovčevih Novosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski helsinški odbor izrazio je prosvjed zbog naslovnice posljednjeg broja tjednika Novosti.

HHO je reagirao zbog naslovnice na kojoj je objavljena fotografija dvaju Migova s naslovom 'Obadva, obadva su pala!'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I predsjednik podigao glas Josipović: Novosti bi trebale razmisliti o uređivačkoj politici Slika nije dostupna Reagiranje na naslovnicu Novosti MORH: Hrvatski 'MiG-ovi' nisu isto što i Vazduhoplovstvo JNA

'Ovaj usklik je jedan od simbola Domovinskog rata i on je izrečen od strane hrvatskog vojnika kod Šibenika 21. rujna 1991. prilikom obaranja dvaju jugoslavenskih Migova. S druge strane, većina hrvatskih građana bile je šokirana padom dvaju zrakoplova nad Slunjem, a Novosti su to zabilježile na krajnje dubiozan način', ističe se u pismu HHO-a kojeg potpisuje predsjednik Ivan Zvonimir Čičak.

HHO je prosvjedno pismo uputilo Vladi i Hrvatskom saboru, a potez tjednika kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće osuđuje zbog činjenice da se taj tjednik financira iz državnog proračuna.

'Poštujući slobodu izražavanja, pravo grafičkog i slikovnog uređivanja novina pa i lista Novosti, HHO prosvjeduje jer se Novosti financiraju iz naših džepova, a samim time Vlada i Hrvatski sabor moraju biti svjesni implikacija takvih poruka. Važno je i to da je državno funkcioniranje tog lista posljedica koalicijskog sporazuma sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom', kaže se u HHO-vom pismu.

HHO zamjera i kako Novosti izdaje Srpsko narodno vijeće, krovna institucija Srba u Hrvatskoj, a na njenom je čelu potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac. 'Činjenica kako je on istovremeno predsjednik jedne nevladine udruge i potpredsjednik stranke predstavlja sukob interesa i nespojivo je s idejom civilnog društva', stoji u prosvjednom pismu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene