Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog dodjele nagrade HHO-a Bajiću

Novinarka Puljiz vratila svoju nagradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog odluke Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava da nagradu 'Miko Tripalo' dodijeli glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću novinarka Helena Puljiz vratila je danas toj nevladinoj udruzi Povelju 'Aleksandra Zec' koja joj je dodijeljena 2004.

'Na osobnom sam se slučaju nažalost osvjedočila da se glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ne zalaže za zaštitu i promicanje ljudskih prava ni onoliko koliko mu to nalažu zakon i dužnost, a kamoli iznad toga', kaže u priopćenju novinarka Puljiz te objašnjava kako Bajić u slučaju kršenja njenih ljudskih prava više od tri godine nije pokretao postupak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Europska novinarska federacija poručuje 'Prijetnje novinarima u Hrvatskoj za svaku su osudu'

Helenu Puljiz su, naime, u rujnu 2004. više sati ispitivali agenti tadašnje Protuobavještajne agencije  koje je optužila da su je ispitivali o najintimnijim pojedinostima iz privatnog života te pokušali ucijeniti i potkupiti. HHO ju je nakon toga nagradio Poveljom 'Aleksandra Zec' kao osobu kojoj su kršenja njenih prava bila povod za djelovanje u korist općeg dobra.

Helena Puljiz, danas novinarka tjednika Varaždinske vijesti, tvrdi da je glavni državni odvjetnik temeljem zaključaka dvaju saborskih odbora bio dužan pokrenuti postupak u njenom slučaju. Dodaje da je zbog nepostupanja Državnog odvjetništva sama pokrenula sudski postupak protiv države te da je apsurdno što se to isto odvjetništvo u tom postupku pojavljuje kao zastupnik suprotne strane.

Dodjela nagrade HHO-a za izniman doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava Bajiću za novinarku Puljiz znači da je sadašnji sastav HHO-a bitno promijenio shvaćanje ljudskih prava te stoga Povelju "ne želi, niti može zadržati".

Zbog jučer dodijeljene nagrade Bajiću iz HHO-a su istupili Ante Klarić, don Ivan Grubišić te Vladimir Gredelj.

Klarić je sramotnom ocijenio činjenicu da je nagrada uručena čelniku institucije koja je produljena ruka politike, ustvrdivši da DORH nije pokrenuo ni jedan slučaj bez političkog miga. Grubišić i Gredelj su istupili prosvjedujući jer je nagrada dodijeljena osobi koja je, kažu, po svojoj funkciji dio državnog represivnog aparata, a nikako zaštitnik ljudskih prava.

Predsjednik HHO-a Ivo Banac ustvrdio je, pak, da je nedopustivo da ljudi koji nisu sudjelovali u raspravi oko nagrada, a mogli su, naknadno osporavaju statutarnim i demokratskim putem donesene odluke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene