Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europska novinarska federacija poručuje

'Prijetnje novinarima u Hrvatskoj za svaku su osudu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna novinarska federacija (IFJ) i njena regionalna organizacija Europska novinarska federacija (EFJ) izrazile su zabrinutost zbog prijetnje upućene novinaru Hrvoju Appeltu, pod čijim je automobilom pronađena naprava 20. studenoga, priopćeno je večeras iz Hrvatskog novinarskog društva

'Pozivamo vlasti da hitno pokrenu istragu o tom čudnom slučaju. Premda je policija utvrdila da se radi o lažnoj bombi, nikako ne može biti slučajno da se takva naprava našla pod autom novinara koji je već primao prijetnje smrću', kazao je predsjednik EFJ-a Arne Koenig, prenosi HND.

Pročitajte i ovo Paljenje svijeća za novinarke i novinare - 1 HND i Sindikat novinara Hrvatske Bdjenje i zapaljene svijeće za novinare i novinarke ubijene u Gazi Nina Obuljen Koržinek Plenkovićeva uzdanica Ministrica je puna vjere i nade: ''Kazneni zakon unaprijedit će status novinara''

Hrvoje Appelt, novinar tjednika Globus, nedavno je objavljivao tekstove o krijumčarenju i u tom kontekstu spominjao bivše službenike Carine i tajnih službi. Pod njegovim automobilom je 20. studenoga pronađena elektronička naprava, koju je policija identificirala kao naprava koja se koristi i u igračkama.

>> Novinar već prijavljivao prijetnje i ima zaštitu

'EFJ izražava žaljenje što su prijetnje i nasilje upereni protiv novinara i medijskih djelatnika u Hrvatskoj postali uobičajeni. Ove je godine troje novinara pretučeno, jedan je bio žrtva pokušaja ubojstva, a dvojica su ubijena. EFJ podržava ponovljene zahtjeve Hrvatskog novinarskog društva, svoje članice, za potpunom istragom u svim navedenim slučajevima, posebno u slučaju napada na novinara Dušana Miljuša. Ni šest mjeseci nakon napada naredbodavci nisu poznati', stoji u priopćenju HND-a.

Novinar tjednika 'Globus' Hrvoje Appelt, pod čijim je automobilom u Gajevoj ulici u Zagrebu pronađena sumnjiva naprava, za koju se ustanovilo da se ne radi o bombi, još je u rujnu i listopadu prijavljivao prijetnje otkad ima policijsku zaštitu, potvrdila je 21. studenoga zagrebačka policija. Appelt je pisao o malverzacijama i švercu nafte, propustima u zatvorskom sustavu i podrijetlu imovine političara. Prijetnje novinaru Appeltu najoštrije je osudio i HND.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene