Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nick Davis

Novinar koji je otkrio afere WiliLeaks i hakiranje telefona gost u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za otkrivanje afere WikiLeaks i skandala s hakiranjem telefona u Velikoj Britanji zaslužan je Nick Davis, jedan od najboljih istraživačkih novinara današnjice. Kao poseban gost ljetne škole Balkanske mreže istraživačkog novinarstva u Opatiji. O izazovima koje današnje doba postavlja pred istraživačke novinare progovorio je ekskluzivno za Novu TV.

Ne odustajte! Poruka je to Nicka Davisa svim mladim novinarima koji se u današnja teška vremena pokušavaju baviti istraživačkim novinarstvom. A ono, kaže, zaista i jest u opasnosti.

Pročitajte i ovo Julian Assange Odluka 20. svibnja Odgođeno izručenje Juliana Assangea SAD-u: "Tražimo ova jamstva" Aleksandar Vučić Ostao bez teksta VIDEO Novinar jednim pitanjem zaledio Vučića: "Čestitam, pobijedili ste"

'Do neke je mjere to već poznata opasnost od agresivnih Vlada i agresivnih ljudi koji istraživačko novinarstvo ne vole i pokušavaju ga zaustaviti. Ali tu je i relativno nova opasnost - financijska. Poslovni model prema kojemu su mediji generacijama funkcionirali se urušava', kaže Davis.

Tako si medijske kuće sve rjeđe mogu prijuštiti novinare koji mjesecima rade na samo jednoj priči. Često kažu - to je preskupo, ne možemo zadržati takve ljude, ali često ne razumiju da upravo velike istraživačke priče privlače čitatelje i zapravo takve priče same sebe isplate i postanu komercijalno uspješne.

Istraživačko novinarstvo prema Davisu treba i demistificirati. To nije špijunski posao sa sastancima na mračnim parkiralištima i tajnovitim izvorima. Sve je u načinu razmišljanja.

'Morate se istrenirati da primjećujete sitnice, a zatim trebate zastati i promisliti zbog čega se baš ta određena sitnica ne uklapa i koje bi objašnjenje tomu moglo biti. Zatim morate koristiti maštu i zamisliti što bi u stvari mogla biti istina te tim tragom krenuti u istraživanje činjenica', kaže Davis.

Istraživačko novinarstvo, smatra Davis, posao je koji vas može ispuniti kao malo koji drugi.

'Vas u stvari plaćaju da radite zanimljive stvari, odlazite na zanimljiva mjesta, upoznajete zanimljive ljude. Plaćaju vas da naštetite lošim ljudima. Takvih poslova nema mnogo i zbog toga se to isplati raditi'.

Veseli ga što Balkanska mreža istraživačkog novinarstva iz dana u dan ima sve više članov.

'Samo slobodna društva mogu tako nešto dopustiti pa ova konferencija ima veliku važnost i pokazuje rast pravog novinarstva', smatra Davis.

Ljetna škola Balkanske mreže istraživačkog novinarstva okupila je novinare s cijeloga Balkana i Europe među kojima su bili i novinari Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene