Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novica Petrač zbog dobrog vladanja ranije izlazi iz zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novica Petrač, osuđen na tri i pol godine zatvora za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, uskoro će, za otprilike mjesec dana, izići na slobodu.

Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa prošli je tjedan uvažilo njegovu molbu za uvjetni otpust, odlučivši da zadnja četiri mjeseca kazne ne mora provesti u zatvoru nego na uvjetnoj slobodi, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Novici Petraču nije bilo mjesto na sprovodu Ive Pukanića' Slika nije dostupna Policija u Lepoglavi ispitala Hrvoja Petrača

Mlađi Petrač, sin Hrvoja Petrača, nedavno nepravomoćno osuđenog za istu otmicu na šest godina zatvora, pritvoren je prije nešto više od tri godine, 1. ožujka 2004. Na prvom suđenju poricao je umiješanost u otmicu, dok je lani na suđenju svome ocu, kada se našao u svojstvu svjedoka, izjavio da je zajedno s Ivanom Matekovićem Icom sve inicirao te da Hrvoje Petrač ništa o tome nije znao. 

Novica Petrač je nakon boravka u Remeticu najprije upućen na izdržavanje kazne u Glinu, a potom je premješten u kaznionicu Lepoglava, gdje se i sada nalazi. Iako je već ranije imao pravo tražiti uvjetni otpust, prema Kaznenom zakonu nakon polovice izdržane kazne, N. Petrač je to učinio tek sada.

Nadležno Povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, jednog tužitelja i dvoje sudaca, očito je ocijenilo da nema nikakvih prepreka, posebno se gleda ponašanje osuđenika tijekom boravka u zatvoru, za njegovo puštanje na uvjetnu slobodu.

Tako će Novica Petrač krajem travnja izići iz Lepoglave. Do početka rujna, kada mu istječe izrečenih tri i pol godine zatvora, morat će se redovito javljati sucu izvršenja, a može se i vratiti u zatvor ako do spomenutog roka počini neko drugo kazneno djelo. Osim Novice Petrača, većina drugih osuđenika za otmicu Zagorčeva sina već se našla na slobodi ili služi posljednje tjedne izrečenih kazni.

Siniša Ježovita, osuđen na tri godine zatvora, već je slobodan, jer mu je kazna istekla 1. ožujka, dok Marinko Gošuljević Kinez i Ivan Bastalić imaju kazne duže samo dva mjeseca. Stevi Smrčeku kazna u ovom slučaju istekla je prije pola godine, ali nije pušten zbog drugog postupka. Dario Jajić već je odavno na slobodi jer je dobio godinu dana zatvora, kao i Libero Mateković koji je u pritvoru proveo čak i duže od izrečene kazne, jer je najprije bio u bijegu, pa je morao čekati presudu u ponovljenom suđenju.

Iza rešetaka još neko vrijeme moraju ostati samo trojica ranijih bjegunaca, Nikola Mateković koji se predao lani služi 18-mjesečnu kaznu, a Ico Mateković i Hrvoje Petrač, nepravomoćno osuđeni na najveće kazne, sedam, odnosno šest godina zatvora, još čekaju konačnu odluku Vrhovnog suda. 

Ako Vrhovni sud potvrdi presudu Županijskog suda o organiziranoj grupi koja je planirala otimati djecu i drugih bogatih Hrvata, Ježovitu, Gošuljevića i Smrčeka čekalo bi izdržavanje i kazni od pet, šest mjeseci na koje su nepravomoćno osuđeni za to djelo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene