Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu bit će imenovan u narednih desetak dana a to bi ujedno trebala biti posljednja osoba koja će obnašati tu dužnost, izjavio je Robert Cooper, glavni ravnatelj Glavnog tajništva Vijeća Europske unije za vanjske i vojno-političke poslove.


'Očekujem da ovaj Visoki predstavnik doista bude posljednji i da će BiH biti u stanju preuzeti sudbinu u svoje ruke', kazao je Cooper u razgovoru za bosanskohercegovačke medije objavljenom u ponedjeljak.

Vezani članci COVID odjel u sarajevskoj bolnici - 1 Loše vijesti iz susjedstva: Ponovno velik broj novozaraženih, na snazi dodatne restrikcije Koronavirus u Sarajevu, ilustracija Sarajevo najveće žarište u Europi: "Bojimo se najgoreg scenarija, mi smo novi Bergamo"

Cooper je u Sarajevo doputovao kako bi se sastao s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima a novinarma je kazao kako u tijelima Europske unije vlada zabrinutost zbog nekih izjava koje stižu iz BiH. Izjave koje dovode u pitanje opstojnost BiH kao države Cooper je nazvao 'glupim', prenosi 'Dnevni avaz', kao i konstataciju ovog dužnosnika da opstanak BiH nije i ne može biti upitan ni sada niti u budućnosti.

Želju Bruxellesa da Ured Visokog predstavnika (OHR) bude zatvoren u dogledno vrijeme Cooper je obrazložio željom da BiH što prije postane ozbiljan kandidat za članstvo u Uniji što s Visokim predstavnikom u njoj nije moguće. 'Postojanje OHR-a nije kompatibilno s idejom o BiH kao jakoj državi', kazao je Cooper.

On je istaknuo kako posljednji pregovori najutjecajnijih političara u BiH o mogućim političkim i ustavnim reformama ohrabruju. No nije želio posebice komentirati rasprave o tome treba li BiH dobiti teritorijalne jedinice, s kojim ovlastima i u kojim granicama.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik tijekom vikenda predložio je da BiH bude ustrojena kao neka vrsta saveza federalnih država dok, primjerice, Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), inzistira na tome da BiH dobije nove teritorijalne jedinice koje bi ujedno poništile sadašnje entitetske granice.

Cooper je kazao tek kako je za Bruxelles važno da se do rješenja dođe na temelju dogovora i kompromisa koji će osigurati da BiH bude funkcionalna država i vjerodostojan partner međunarodnoj zajednici.