Hrvatski pacijenti uskoro bi trebali lakše i brže do pregleda i operacija. Uvodi se novi sustav narudžbe pacijenata prema kojem bi najhitniij postupci na red došli za maksimalno 14 dana.


Od 15. prosinca 45 zdravstvenih ustanova umrežit će svoje sustave i početi novi način naručivanja pacijenata. Prve narudžbe kreću za postupke s najdužim listama čekanja, a naručivat će se po principu semafora.

Vezani članci Donacija Ante Gotovine Donatori spašavaju hrvatsko zdravstvo, među njima i general Gotovina: "Bez donacija se manje bolnice ne mogu razvijati" Dom zdravlja Ozalj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Najmoderniji Dom zdravlja u Hrvatskoj: Liste čekanja i stara oprema stanovnicima ovog grada su nepoznanica

Na crvenoj listi bit će hitni pacijenti. Naručivanje tih pacijenata bit će unutar dva tjedna. Na žutoj će se listi nalaziti pregledi koji nisu hitni, ali se moraju obaviti u propisanom roku. Zelena će lista biti namijenjena za preglede koji mogu čekati, a u to se ubrajaju kontrole.

"Na taj način ćemo s jedne strane uredit dupliranja, uredit ćemo da se vidi koliko koja bolnica i što radi. Tako će se vidjeti da određene pretrage nije indicirano radit jer su već napravljene", objasnio je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Leonardo Bressan (Foto: Dnevnik.hr)
Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Za neke će se pretrage, uz uputnicu liječnika obiteljske medicine, pacijenti moći naručiti sami putem sustava e-građani, te isto tako otkazati termin. Ostalo će odrađivati liječnici obiteljske medicine.

"Moći ćemo, po mojoj pretpostavci, eventualno pokušati naručit na ultrazvuk srca, dojke i štitnjače. Ove druge pretrage zahtijevaju neminovno odluku specijalista nadležne djelatnosti kao npr. gastroskopija", rekao je Leonardo Bressan, liječnik opće medicine.

Leonardo Bressan (Foto: Dnevnik.hr)
Leonardo Bressan (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

U Hrvatskim bolnicama najduže se čeka za početak ortodonske terapije- u prosjeku 561 dan, magnetsku rezonanciju velikog zgloba 519 dana, a oko 375 dana čeka se na ultrazvuk dojke. Ravnatelj riječkog KBC-a smatra da brojke trebaju biti puno manje: između 30 i 60 dana.

Novi sustav naručivanja do sredine iduće godine trebale bi koristiti sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr