Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Semafor" u zdravstvu

Novi sustav naručivanja: Hitni pacijenti doći će na red unutar 14 dana, uvode se crvene, žute i zelene liste čekanja

Hrvatski pacijenti uskoro bi trebali lakše i brže do pregleda i operacija. Uvodi se novi sustav narudžbe pacijenata prema kojem bi najhitniij postupci na red došli za maksimalno 14 dana.

Od 15. prosinca 45 zdravstvenih ustanova umrežit će svoje sustave i početi novi način naručivanja pacijenata. Prve narudžbe kreću za postupke s najdužim listama čekanja, a naručivat će se po principu semafora.

Pročitajte i ovo Nataša Ban Toskić i Martina Bolšec Oblak AKUTNI PROBLEM Dnevnik Nove TV provjerio je li Beroševo obećanje ispunjeno i jesu li se smanjile liste čekanja? Liste čekanja - 4 Rok za europski novac Neki su liste čekanja smanjili za 40 posto, ali ostaju dvije kritične točke

Na crvenoj listi bit će hitni pacijenti. Naručivanje tih pacijenata bit će unutar dva tjedna. Na žutoj će se listi nalaziti pregledi koji nisu hitni, ali se moraju obaviti u propisanom roku. Zelena će lista biti namijenjena za preglede koji mogu čekati, a u to se ubrajaju kontrole.

"Na taj način ćemo s jedne strane uredit dupliranja, uredit ćemo da se vidi koliko koja bolnica i što radi. Tako će se vidjeti da određene pretrage nije indicirano radit jer su već napravljene", objasnio je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Za neke će se pretrage, uz uputnicu liječnika obiteljske medicine, pacijenti moći naručiti sami putem sustava e-građani, te isto tako otkazati termin. Ostalo će odrađivati liječnici obiteljske medicine.

"Moći ćemo, po mojoj pretpostavci, eventualno pokušati naručit na ultrazvuk srca, dojke i štitnjače. Ove druge pretrage zahtijevaju neminovno odluku specijalista nadležne djelatnosti kao npr. gastroskopija", rekao je Leonardo Bressan, liječnik opće medicine.

U Hrvatskim bolnicama najduže se čeka za početak ortodonske terapije- u prosjeku 561 dan, magnetsku rezonanciju velikog zgloba 519 dana, a oko 375 dana čeka se na ultrazvuk dojke. Ravnatelj riječkog KBC-a smatra da brojke trebaju biti puno manje: između 30 i 60 dana.

Novi sustav naručivanja do sredine iduće godine trebale bi koristiti sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene