Novi smjer HDZ-a kroji 28-ogodišnji Karlo Ressler, blizak suradnik premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednik mladeži Europske pučke stranke, koji je na čelu radne skupine za izradu najvažnijeg stranačkog dokumenta, statuta HDZ-a. O prijedlogu statuta odlučivat će predsjedništvo, a potom i delegati Općeg sabora u svibnju. Ressler je ekskluzivno za Novu TV, u svom prvom televizijskom nastupu o poslu koji obavlja za HDZ, otkrio detalje.

Galerija


Ambiciozan pravnik, premijerov savjetnik i bivši asistent u Europskom parlamentu Karlo Ressler piše novi stranački statut HDZ-a i uvjerava da će biti bolji od onog na kojem je radio njegov očuh Vladimir Šeks.

Vezani članci Miroslav Škoro Iz HDZ-a odgovaraju Miroslavu Škori: "Sam se prepoznao i priznao da je huškač!" Nikola Grmoja HDZ uvratio Grmoji: "On je mitraljez s ćorcima i lupa k'o Maksim po diviziji". Oglasio se i USKOK

Aktualni statut prošao je čak sedam izmjena i dopuna od kada je usvojen 2000., što ga s jedne strane ostavlja zastarjelim i s pravnim prazninama.

HDZ dobiva novi statut (Foto: Dnevnik.hr) - 1
HDZ dobiva novi statut (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Karlo Ressler vodi radnu grupu. Idući tjedan finaliziraju prijedlog i šalju ga vrhu stranke. HDZ prvi put uvodi mogućnost unutarstranačkog referenduma, ali ne i za sva pitanja.

"Prije svega se tu misli na odluke o izboru i imenovanjima, ali se na referendumu ne bi moglo izjašnjavati o pitanjima koja nisu u skladu s temeljenim načelima i vrijednostima ustavnog poretka", govori Ressler.

Referendum bi odabrao vrh stranke, odnosno većina u predsjedništvu. Kako je većina dala potporu ratifikaciji Istanbulske konvencije, stav članstva o toj temi, koji je tražio Drago Krpina, vjerojatno bi bio glatko odbijen.

Na pitanje ''je li možda i cilj ovakvog statuta eliminacija stranačkih neistomišljenika?'', Ressler odgovara: ''Mislim se da se to ne može iščitati iz teza koje su javno objavljene i o kojima je članstvo imali prilike reći, već upravo suprotno''.

Ressler tvrdi - statut je moderan i demokratičan. Ali, član radne skupine Davor Ivo Stier tražio je još veći utjecaj članstva. I izbor "jedan član, jedan glas" na svim razinama. No, na zajedničkom listiću ostaju predsjednik i zamjenik, a izlaskom na birališta HDZ-ovci će izabrati i potpredsjednike. Sada ih je šestero.

Plenković je, nije tajna, naslijedio predsjedništvo iz doba Tomislava Karamarka. Poslije je u vrh stranke uključio sebi lojalne ljude.

''Svaki statut, a pogotovo danas mora osigurati jednu razinu unutastranačke demokracije uz zadovoljavanje potreba učinkovitosti u donošenju i provedbi odluka'', objašnjava Ressler.

HDZ-ovci protiv kojih se otvori istraga zbog sumnji u kazneno djelo bili bi pod suspenzijom - do okončanja postupka. Odnosi li se to na Božidara Kalmetu i Franju Lucića, koji već sad imaju optužnice - nije bilo jasnog odgovora.

''Časni sud može izreći privremenu mjeru u slučaju postoji osnovana sumnja u postojanje nekih od razloga za isključenje, a ako istodobno nije moguće izbjeći neku drugu blažu mjeru - prije nego što se okonča stegovni postupak'', kaže Ressler.

Prevedeno u praksu, s obzirom na dugotrajnost sudskih postupaka velika je mogućnost da se neki ljudi iz politike udalje na nekoliko godina. Novost je i da bi o listama i koalicijama ubuduće zadnju riječ trebalo dati jedinstveno tijelo - Nacionalni odbor, koji mijenja Središnji odbor i Nacionalno vijeće.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr