Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjev za zbrinjavanje do 31. kolovoza

Novi rok za zbrinjavanje bivših nositelja stanarskog prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši nositelji stanarskog prava izvan područja od posebne državne skrbi do 31. kolovoza će moći podnijeti zahtjev za stambeno zbrinjavanje, odlučila je danas Vlada, a ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kao cilj te odluke navela je skidanje Hrvatske s popisa zemalja s produženim izbjegličkim statusom do kraja godine.

Rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskog prava istekao je 30. travnja prošle godine, a potpredsjednik Vlade Branko Grčić objasnio je da je novi rok utvrđen kako bi se omogućila provedba regionalnog programa o trajnim rješenjima za izbjeglice i interno raseljene osobe, u kojem uz Hrvatsku sudjeluju i BiH, Crna Gora i Srbija.

Cilj tog programa je osigurati trajno stambeno zbrinjavanje ukupno oko 74 tisuće osoba. U programu sudjeluje niz međunarodnih institucija, koštat će ukupno 584 milijuna eura, a donatorskom konferencijom u Sarajevu lani je osigurano 260 milijuna eura. Program će korisnicima koji u Hrvatskoj nisu riješili egzistencijalne probleme omogućiti da to učine na području koje sami odaberu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže ocjenu ustavnosti Srpski demokratski forum: Problem više nemamo s građanima, već sa državom

>> Doznajte imate li pravo na povrat poreza

"Vrlo je vjerojatno da ćemo imati različite situacije, pa čak i da neki koji su iskoristili pravo na zbrinjavanje žele zamijeniti nekretnine, izabrati mjesto gdje žele živjeti. Ključno je da sve te ljude doista i zbrinemo", poručio je Grčić.

Izvijestio je da su pomoć u stambenom zbrinjavanju do sada zatražila 5843 bivša nositelja stanarskog prava, da je pozitivno riješen 1791 zahtjev, a zbrinuto 1482 nositelja, dok je negativno riješeno 2020 zahtjeva. Pusić je, pak, naglasila da je riječ o dijelu projekta u sklopu kojega bi cijela regija izišla iz situacije produženog izbjegličkog statusa.

"Pruža se prilika izbjeglicama da izaberu žele li se trajno smjestiti i dobiti pomoć u stambenom zbrinjavanju u zemljama iz kojih su izbjegli ili u zemljama u koje su izbjegli", rekla je Pusić.

Naglasila je da predloženo produljenje roka za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje "ide u pravcu da se svi koji su izbjegli iz Hrvatske vrate, da mogu dobiti pomoć u zbrinjavanju i da se Hrvatska u ovoj godini skine s popisa zemalja s produženim izbjegličkim statusom". Sve korisnike je pozvala da izbjeglički status riješe povratkom u Hrvatsku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene