Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIKAD KRAJA

Čeka li vozače u utorak novi šok na benzinskim postajama? "Mogućnost porasta cijena je velika"

Ulijevanje goriva - 4
Ulijevanje goriva - 4 Foto: DNEVNIK.hr
Utorkom se mijenjaju cijene goriva na benzinskim postajama, a čini se da se vozačima ne spremaju dobre vijesti.

Nakon prošlotjednog znatnog pada cijena goriva čini se da vozače ovog utorka čeka šok. Tin Bašić, urednik portala cijenegoriva.info, za DNEVNIK.hr kazao je da zasad još nisu dobili konkretne podatke s terena, ali da je "mogućnost porasta cijena velika".

Pročitajte i ovo Ilustracija Od utorka Stigle dobre vijesti za vozače: Objavljene neslužbene cijene goriva, jedno će pojeftiniti Gorivo; ilustracija - 4 Loše vijesti Natočite do čepa: Cijene goriva opet rastu

Dodao je da je prije rata u Ukrajini relativno dobar pokazatelj kretanja cijena u nas bila cijena barela nafte na londonskom tržištu, ali nakon izbijanja rata značajno se poremetio odnos ponude i potražnje na mediteranskom tržištu zbog izostanka ruske nafte i derivata, pa su stoga velike oscilacije u cijeni

Vlada je, podsjetimo, na očekivanu eksploziju cijena goriva prije tri tjedna reagirala dvama uredbama, kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo.

Tako je uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ukupna marža za dizelsko i benzinsko gorivo fiksirana na 75 lipa po litri, a na plavi dizel na 50 lipa po litri.

Izmjenama Uredbe o trošarinama država je, pak, na rok od 90 dana smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Nadalje, potom je donesena i odluka o ukidanju tzv. zelene naknade za distributere, no Bašić ističe kaže da je glavna komponenta izračuna konačne maloprodajne cijene naftnih derivata nabavna cijena goriva s mediteranskog tržišta.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene