Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove akcije

FOTO: I u Rijeci prosvjedovali zbog Varšavske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 12 sati počeo je novi prosvjed u organizaciji usruga Pravo na grad i Zelene akcije protiv projekta gradnje garaže u Varšavskoj ulici.

Šestotinjak aktivista Zelene akcije i Prava na grad te građana uključenih u grupu 'Živi zid za Varšavsku' prosvjedovalo je danas ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, gdje su pojedinačno predavali prijave o poništenju detaljnog plana uređenja bloka uz Cvjetni trg koji, smatraju aktivisti, nije u skladu s GUP-om i zakonima. Prosvjedovali su jer ministarstvo dvije godine nije odgovorilo na takvu prijavu udruga i time je, kako su istaknuli, dopustilo nezakonite radnje, projekt Cvjetni Hoto grupe i devastaciju pješačke zone u Varšavskoj ulici. Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević novinarima je izjavio da su tajili lokaciju današnjeg prosvjeda, prve akcije na koju su pozvali grupu građana jer su željeli da ministarstvo 'ne zbrza neko rješenje na njihovu prijavu koja već dvije godine stoji u ladici'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prosvjednici nisu zaustavili gradnju FOTO: Pogledajte ulaz u garažu u Varšavskoj Slika nije dostupna Prosvjed aktivista pred MUP-om Aktivisti optužili MUP da pogoduje projektu u Varšavskoj

Koordinator Prava na grad Teodor Celakoski istaknuo je kako gradom Zagrebom 'već nekoliko godina vlada oligarhijska, ekonomsko-politička struktura' koja sustavno iscrpljuje 'gradske javne i zajedničke gradske resurse te da grad Zagreb još 'zaudara na korupcijsku osovinu koju su uspostavili bivši premijer Ivo Sanader i gradonačelnik Milan Bandić'. 'Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić je operativac ispred vlade za realizaciju niza projekata koji su dvojbenoga i problematičnog sadržaja iz perspektive interesa građana', ustvrdio je Celakoski.

Rekao je kako zbog toga očekuju da vlada i premijerka Jadranka Kosor stanu na stranu zakonitosti, osiguraju zakonitost u provedbi tog inspekcijskog nadzora i poništavanje detaljnog plana uređenja bloka uz Cvjetni trg. Dodao je da su udruge bile prozivane jer se ne bave Ban centrom te kako to nisu radile jer su znale da - sve dok drže projekt Hoto grupe na Cvjetnom trgu - neće biti ostvaren ni projekt Ban centra koji realizira IGH, a sličan projektu na Cvjetnom, 'i tu se pokazuje sprega gradske vlasti i ministarstva'. Jagoda Munić iz Zelene akcije rekla je da im se dosad pridružilo više od 1400 ljudi, a svakim im se danom pridružuje sve više njih, te ih pozvala da to i dalje čine.

Tomašević je najavio da će aktivisti građane uključene u 'Živi zid za Varšavsku' zvati na iduće prosvjede ispred svih mjerodavnih institucija koje smatraju odgovornima, a bude li se kopao ulaz u podzemnu garažu u Varšavskoj ulici, prosvjed će se održati ondje. Po procjeni policije pred ministarstvom danas je prosvjedovalo stotinjak građana i nije bilo remećenja javnog reda i mira, rekla je glasnogovornica zagrebačke Policijske uprave Aleksandra Ljuba. U znak podrške prosvjednicima na Trgu Francuske Republike danas je i u središtu Rijeke organiziran skup. Marin Stošić Miošić ispred Radia Rijeke organizirao je potpisivanje peticije protiv gradnje garaže u Varšavskoj ulici u Zagrebu.

>> 'Neka Bandić objasni javni interes u Varšavskoj'

Potpora javnih osoba Niki Gamulinu i Urši Raukar

Pedesetak osoba iz hrvatskog javnog života, među kojima su glumci, političari i znanstvenici, ocijenili su danas da je medijski napis o tome da su Urša Raukar i Niko Gamulin bespravno sagradili garažu tek pokušaj zastrašivanja građana. Riječ je o napadu 'ad hominem' na dvoje viđenijih ljudi koji su se angažirali oko sprječavanja prave devastacije grada, stoji u priopćenju skupine građana. Oni smatraju da je tekst objavljen u jednim dnevnim novinama 'jasna poruka svim građanima kako će se provesti ako kritiziraju interese grupa čiji su utjecaj i kapital dovoljno moćni da korumpiraju neke novinare i naručuju slične članke'.

Taj postupak nije nepoznat ni nov i uvijek predstavlja ozbiljnu prijetnju ljudskim pravima, ugrožava temeljne slobode, pa i osnove demokracije u našoj zemlji, ističe se. Među potpisnicima potpore, navedenima u izjavi, uz ostale su, Stjepan Mesić, Tomislav Jakić, Vesna Pusić, Milorad Pupovac, Žarko Puhovski, Ibrahim Aganović, Dražen Lalić, Čedo Prodanović, Predrag Matvejević, Rajko Grlić, Ivana Boban, Ivan Vidić, Vili Matula, Ksenija Marinković, Damir Markovina, Alma Prica. (T.Š.Mi.Dr./ Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene