Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradski zastupnici traže

'Neka Bandić objasni javni interes u Varšavskoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine danas su s 33 glasa za i pet suzdržanih iz HDZ-a te nijednim glasom protiv prihvatili zaključak u povodu mirnih prosvjeda građana u Varšavskoj ulici.

Sjednicu su jutros i počeli raspravom o noćašnjoj intervenciji policije na aktiviste udruga Zelene akcije i Prava na grad. U prvoj od tri točke zaključka stoji kako je Gradska skupština svjesna hitnosti rješenja problema prostornog planiranja te da je na sjednici 22. prosinca 2009. najavila održavanje tematske sjednice. Tada će raspravljati i o izgradnji u Varšavskoj ulici te o detaljnom planu uređenja (DPU) Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva. U drugoj točki zaključka navodi se da u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva 'traju postupci nadzora nad dokumentima' i postupak prema žalbama stanara te Gradska skupština poziva to ministarstvo da provede 'nadzor nad dokumentima prostornoga uređenja i projektnom dokumentacijom'. Zastupnici pozivaju i gradonačelnika da javno objasni definiranje javnog interesa u osporavanom projektu, da javnosti predoči dokumente i pismeno objasni svoje odluke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ocjenjivanje rada gradonačelnika Odbor ima primjedbe na Bandićeve protokolarne susrete Slika nije dostupna Promjene u javnom prijevozu Ukida se besplatna tramvajska zona, ali pojeftinjuje parking u Zagrebu

>> Josipović: Očekujem da policija objasniti prisilu i uhićenja

U trećoj točki Gradska skupština podupire pravo građana na mirni prosvjed u skladu s Ustavom i zakonima. Prosvjed u Varšavskoj ulici i drugi oblici djelovanja upozorili su na nesustavni pristup urbanističkom planiranju, nedovoljno sudjelovanje građana i urbanističke struke. Ograničenje prava mirnog okupljanja treba biti temeljeno na zakonu i legitimnoj svrsi kako bi se upotreba sile svela na minimum, uz poštovanje digniteta prosvjednika. Prije glasovanja Jasen Mesić (HDZ) najavio je da će HDZ biti suzdržan jer je taj problem potekao iz prošlog saziva Gradske skupštine. Predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem (SDP) od Ministarstva zaštite okoliša traži da radi svoj posao, a jedino ono može donijeti odgovarajuće odluke jer ima ovlasti za upravni nadzor koje Gradska skupština nema. Zvonko Maković (Nezavisna lista Velimira Sriće) istaknuo je da je zaključak inteligentno sročen iako se na prvi pogled može činiti da je razvodnjen.

Morana Paliković-Gruden (HNS) rekla je da su klubovi u izradi zaključka imali težak posao i teško su se složili. Doneseni je zaključak minimum koji omogućuje da se načini okvir da se, kako je rekla, 'maknu korak dalje i dignu standarde' vezane uz donošenje planskih dokumenata. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene