Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljuju tužbu

BIJES LIJEČNIKA: U zdravstvu ogorčeni novim pravilnikom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolnički liječnik koji želi dodatno raditi u privatnom sektoru ubuduće će morati prebaciti normu za 20 posto, te dobiti odobrenje ravnatelja i suglasnost ministra zdravlja, propisuje novi pravilnik o dvostrukom radu liječnika koji stupa na snagu 22. siječnja, a već je izazvao žestoke reakcije liječnika i privatnika u zdravstvu.

'Liječnici su bijesni, a neki najavljuju i ustavne tužbe zbog ograničavanja prava na raspolaganje slobodnim vremenom', rekao je Hini Božo Bota iz splitskog KBC-a. 'Uvjeti su toliko suludi da onemogućavaju bilo kakav dopunski rad', tvrdi Bota.

Liječnicima je također sporno što si ministar 'uvodi diskrecijsko pravo da osobno odobrava tko može raditi kod privatnika', u čemu vide mogućnost pogodovanja, ali i revanšizma.

Naime, za jednogodišnju dozvolu za dopunski rad kod privatnika trebat će ostvariti učinak 20 posto veći od kolega, za 15 posto prebaciti vlastiti učinak iz prethodne godine ili pak značajno pridonijeti unapređenju ugleda bolnice. Odobrenje će moći dobiti najviše 50 posto liječnika iste specijalnosti, a ako interes bude veći, dobit će je najuspješniji liječnici.

Pročitajte i ovo Zdravstvo, ilustracija - 2 Subvencije za ostanak Pogledajte kako ova županija planira doskočiti kroničnom nedostatku liječnika: "Ona je to vidjela i u roku od mjesec dana došla je kod nas" Danijel Šota Stanje na Hitnoj Je li slučaj malog Gabrijela potaknuo mjerodavne da se trgnu? Predsjednik sindikata hitne pomoći kaže: "Nije se baš puno pomaknulo"

Problema sve više, od ministra rješenja NIGDJE!

Novi pravilnik objavljen je nakon najava ministra zdravlja Rajka Ostojića da će 'odvojiti javno i privatno u zdravstvu'.

Predsjednica Udruge privatnih poliklinika i bolnica u Hrvatskoj Nevenka Kovač smatra, međutim, da upravo novi pravilnik omogućava miješanje javnog i privatnog, i to po nejasnim kriterijima.

'To je nakaradni pravilnik koji otvara jako puno slobode u tumačenju kriterija, stvara još više kaosa, a ne uređuje ništa već sve svodi na subjektivnu procjenu šefova klinika i ministra', komentirala je Kovač.

Ona ističe da jasni kriteriji učinka liječnika ne postoje jer učinak, uz ostalo, ovisi i o količini novca kojima bolnica raspolaže, a koji su ograničeni limitima. 'Što je to prosjek za pojedinog liječnika', pita Kovač kojoj je nejasno kako mjeriti učinak kad ne postoje kriteriji uspješnosti po bolnicama.

'Na temelju novog pravilnika moglo bi se zaključiti da je interes javnog zdravstva najbolje liječnike, koji najviše rade i pridonose ugledu klinike, poslati privatnicima, umjesto da ih se pokušava zadržati i nagraditi', dodaje Kovač.

Po dosadašnjem pravilniku koji je 2010. godine donio HDZ-ov ministar Darko Milinović, liječnici zaposleni u državnim bolnicama mogli su dopunski raditi samo ako uredno obavljaju predviđeni posao u matičnoj ustanovi i dobiju posebnu dozvolu svoje bolnice.

Nadzor nad radom zdravstvenih radnika koji rade bez odobrenja u djelatnosti, kontrolira i nadzire zdravstvena inspekcija.

S obzirom na uvođenje novih kriterija, u Ministarstvu zdravlja ne znaju koliko bi liječnika moglo zatražiti dopusnicu za privatni rad. Ističu kako trenutačno niti nema zdravstvenih radnika s valjanom dopusnicom jer prema dosadašnjem pravilniku nisu bili utvrđeni kriteriji za 2013. godinu.

Novi pravilnik, kažu, prvi put nakon 15 godina utvrđuje jasne kriterije za stjecanje uvjeta za dopunski rad u privatnoj praksi. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene