Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Županijsko državno odvjetništvo navodno će do kraja mjeseca pokrenuti dva nova postupka protiv Jelene Brajše, bivše ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i to zbog zloporabe položaja te utaje poreza.


Neslužbene informacije prenio je Jutarnji list.

Vezani članci Videozid: Imovina Hrvata - 6 Nikad u povijesti nismo imali toliko novca: Dva su razloga za povećanje financijske imovine hrvatskih kućanstava Slika nije dostupna Jelena Brajša utajila 5,7 milijuna kuna

Iako je nakon izbijanja afere o teškom zlostavljanju djece u Caritasovu domu u Brezovici nadbiskupska vizitacija ustanovila uredne bilance i poslovanje u toj humanitarnoj organizaciji, policija i financijski stručnjaci dobili su potpuno drukčije rezultate.
 
Još su prošle godine češljanjem poslovnih knjiga utvrdili da je u razdoblju od samo tri godine, od 2001. do 2004. godine, s Caritasovih deviznih i kunskih računa podignuto oko 11,5 milijuna kuna za koje se ne zna na što su potrošeni.

Nisu našli nikakve račune ili druge dokaze da je taj novac potrošen za potrebe Caritasa, pa se sumnja da je završio na privatnim računima Jelene Brajše i njezinih najbližih suradnika. 

Budući da je Brajša, kao dugogodišnja ravnateljica Caritasa, bila jedina ovlaštena za raspolaganje financijama i dizanje novaca, protiv nje će se podići kaznena prijava za zloporabu položaja.

Tijekom postupka morat će se dokazivati gdje je taj novac nestao i kako je potrošen. Još jače dokaze Odvjetništvo ima u drugom slučaju, jer je nepobitno utvrđeno da je u istom trogodišnjem razdoblju Caritas utajio oko pet milijuna kuna poreza i doprinosa za zaposlenike. Stoga će se protiv Brajše kao odgovorne osobe podići i prijava za utaju poreza.

Policija je, usporedo s proučavanjem poslovnih knjiga, tražila i formalne dokaze da je Brajša doista bila ravnateljica Caritasa, a time i odgovorna osoba. 

Naime, Brajša je već 20-ak godina službeno umirovljenica, što je do izbijanja afere Brezovica široj javnosti bilo nepoznato jer se redovito predstavljala kao ravnateljica Caritasa.

Prema policijskim izvješćima, Brajša je ravnateljicom imenovana tek 16. prosinca 2004. godine! Međutim, kako saznajemo, niz svjedoka može potvrditi da je bila alfa i omega te organizacije i doista jedina odgovorna osoba.

Brajša će tijekom postupka sasvim sigurno morati objasniti i podrijetlo svoje imovine, čija je vrijednost procijenjena na milijun eura. Iako je umirovljenica koja živi od minimalne mirovine i, kako je govorila, sitnih honorara iz Caritasa 1992. godine kupila je obiteljsku kuću od 240 kvadrata s tri gospodarske zgrade i dvorištem od 3000 četvornih metara na zagrebačkoj Trešnjevci, dvije godine kasnije kupila je katnicu u Šamačkoj ulici, a otprije je vlasnica trosobnog stana u centru Zagreba. Ugovorom o doživotnom uzdržavanju dobila je i kuću u Novom Vinodolskom.

Uz to i njezina djeca vlasnici su brojnih nekretnina koje su teško mogli steći svojim prijavljenim primanjima. 

Odvjetnik Silvije Degen kaže kako još nije dobio nikakve informacije niti zahtjeve od Državnog odvjetništva te ne zna o čemu je ovdje riječ.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju