Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo jedan papir

Nove graditelje čekaju brže građevinske dozvole!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasnici nelegalnih kuća dobili su pravo legalizacije, a nove graditelje izgleda čekaju brže građevinske dozvole. Za kuću će biti potreban samo jedan papir - građevinska dozvola, dakle bez lokacijske dozvole i druge papirologije. Tako tvrdi ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Nada Lončar sa splitske Sirobuje kuću će sada ozakoniti legalizacijom, ali zna što je borba za dozvolu. Prošla je godine borbe s administracijom, kucala je od vrata do vrata.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Očevid kuće u Ulici Zeleni kut - 3 Uzrok nije poznat Buknuo požar na kući kod Maksimira: Iz buktinje izvukli tijelo sina, otac prevezen u bolnicu

Kuće su na Sirobuji rasle stihijski, među vinogradima i plastenicima, ceste se jedva provlače među zidovima . Kako je tko kupio komad zemlje, tako je zidao dom, pa i Petar Buljubašić. 'Ova kuća se počela graditi 1978., četiri pet puta sam tražio dozvolu. Već sam bio odustao', kazao je.

Lokalne vlasti nikako da tu naprave planove, dozvole su desetljećima bile nemoguća misija. Sada su dočekali legalizaciju. 'Podnijeli smo papire, čekamo legalizaciju', kazao je Buljubašić.

>>
Ministrica Mrak Taritaš započela javnu raspravu o tri nova zakona

A za nove graditelje, - nove pogodnosti. Ministrica Mrak - Taritaš danas u Splitu kaže, po novome zakonu bit će dosta samo jedan papir. 'Samo jedan – građevinska dozvola', kazala je.

Projektant potpisom jamči da je sve na dozvoli u okviru zakona. Ako jamči neistinito, može mu se uzeti licenca. Kaznit će se i urede koji odugovlače izdavanje građevinske dozvole: 'Kazniti projektanta i ured koji ne radi kako se očekuje', kazala je Mrak- Taritaš.

Efikasno i brzo! Kad bi zaista tako bilo , misle oni koji su već prošli svoj pakao dokumenata i birokracije. 'To je san svakog čovjeka', kazala je Neda. Ministrica kritizira grad Split , Kaštela i Trogir da su riješili samo 10 do 20 posto zahtjeva za legalizaciju. No, na samoj obali ljeti neće paliti bagere, zbog turizma. Rušenja će čekati jesen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene