Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NADOGRADNJA POSLOVANJA

Zavod za mirovinsko uveo bitne promjene: Nove usluge mogle bi vam se svidjeti

Umirovljenici
Umirovljenici Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) u ponedjeljak je objavio dvije nove e-usluge, koje bi korisnicima trebale omogućiti jednostavnije i brže ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, stoji u priopćenju.

"Nadogradnjom usluga elektroničkog poslovanja poboljšavamo korisničko iskustvo, jačamo dvosmjernu komunikaciju s poslodavcima (pravnim i fizičkim osobama), omogućujući im brz i moderan način preuzimanja evidencije o prijavno-odjavnim podacima za njihove radnike, kao i jednostavniji i brži postupak podnošenja zahtjeva i izdavanja prenosivog dokumenta A1", kazao je ravnatelj Ivan Serdar.

Novom e-uslugom Prijavno-odjavni podaci obveznici i poslodavci (pravne i fizičke osobe) mogu elektroničkim putem podnijeti zahtjev za prikaz prijavno-odjavnih podataka za svoje radnike, stoji u priopćenju.

Ova nova usluga nadogradnja je već postojeće usluge elektroničkog poslovanja HZMO Lana, putem koje poslodavci mogu brže i jednostavnije provjeravati podatke o radnicima evidentirane u matičnoj evidenciji HZMO-a.

Pročitajte i ovo Umirovljenici o Vladinom poklonu - 3 SVE NA JEDNOM MJESTU Malo dobrih vijesti za umirovljenike: Kome stiže povećanje mirovine i kako do njega, pogledajte detalje i rokove

Pročitajte i ovo Ivo Bulaja ISPLATA OD VELJAČE Uskoro počinju prijave za obiteljsku mirovinu: Zamjenik ravnatelja HZMO-a za Dnevnik Nove TV otkriva detalje

Tako mogu provjeravati podatke o: datumu početka i prestanka osiguranja za svakog pojedinačnog osiguranika, osnovi osiguranja, radnom vremenu, vrsti ugovora o radu, stvarnoj i potrebnoj stručnoj spremi ili razini obrazovanja, zanimanju, statusu osobe s invaliditetom, korištenju mirovine u osiguranju i stažu osiguranja s povećanim trajanjem.

Također je omogućena jednostavnija i brža uspostava e-Prijava u HZMO Lani putem funkcionalnosti za uvoz podataka za veći broj prijava i odjava radnika zbog statusnih promjena ili preseljenja obveznika.

Druga nova e-usluga je podnošenja zahtjeva i izdavanja prenosivog dokumenta A1 - dokumenta koji vrijedi na čitavom području EU-a kao dokaz o zakonodavstvu koje se primjenjuje na osobu te da se doprinosi plaćaju u državi članici koja ga je izdala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene