Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć obiteljima

Ususret rješavanju jednog od većih hrvatskih problema - Što konkretno donose nove demografske mjere?

Demografske mjere (Foto: Dnevnik.hr) - 6
Demografske mjere (Foto: Dnevnik.hr) - 6 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Demografske mjere (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Demografske mjere (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Demografske mjere (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Demografske mjere (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr Demografske mjere (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Demografske mjere (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Demografske mjere (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Demografske mjere (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Demografske mjere (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/6 >>
Demografija, kao jedan od većih hrvatskih problema, u Vladinom je fokusu. Novim mjerama koje su predstavili u ponedjeljak pokušava se pomoći dijelu hrvatskih obitelji. Vijeće za demografsku revitalizaciju predložilo je novi set mjera koje bi trebale pomoći roditeljima.

Nove mjere fokusirane su na dva segmenta. Prvi je dječji doplatak, a drugi vrtići i njihovo radno vrijeme.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Fokus na obrazovanju Selak Raspudić predstavila Mostov program pa poručila: "Pojedini crkvenjaci agitiraju za političke opcije" Poziv: Upisi u vrtić - 3 POZIV DOMAGOJA MIKIĆA Kunu se u djecu, ali novih mjesta u vrtićima nema: "Kako dati 700 eura za tetu čuvalicu? Tko si to može priuštiti?"

Kada je o dječjem doplatku riječ povećat će se cenzus pa će ga dobivati znatno veći broj djece. Do sada su na njega imala pravo djeca u kućanstvima koja imaju prihode manje od 1663 kune po članu obitelji. Po novom prijedlogu taj se cenzus povećava na 2195 kuna.

To znači da, primjerice obitelj s jednim djetetom u kojem samo jedan od roditelja radi i prima plaću od 6000 kuna sada nema pravo na dječji doplatak, a ubuduće bi trebala primati oko 200 kuna mjesečno.

Dječji doplatak podijeljen je u tri razreda, a tako će i ostati, samo se zadnji razred proširuje. Tako kućanstva koja po članu imaju manje od 543 kune prihoda primaju doplatak od 300 kuna po djetetu. Od 543 do 1120 kuna po članu primaju 250 kuna po djetetu, a od 1120 do 1663 kune po članu - 200 kuna po djetetu.

Taj zadnji razred sada će obuhvatiti sve one koji imaju i do 2195 kuna po članu kućanstva. To znači da će dječji doplatak primati 94.000 kućanstava više nego dosad ili oko 156.000 nove djece. Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. srpnja.

Druga mjera tiče se dječjih vrtića. Svi znamo da ih nedostaje i da radno vrijeme nije prilagođeno potrebama roditelja.

Tako je za izgradnju infrastrukture osigurano 70 milijuna kuna. Za taj novac osnivači, odnosno lokalna samouprava, moći će aplicirati već od početka iduće godine.

Osim toga oko 300 milijuna kuna osigurano je za zapošljavanje novih odgajatelja kako bi se radno vrijeme vrtića moglo produljiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene