Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neslužbeni podaci

S tankanjem pričekajte do sutra: Značajno će pojeftiniti spremnik benzina, a manje će se plaćati i dizel i plin

Vlada je na današnjoj sjednici ukinula odredbu o zamrzavanju cijena goriva. Portal Cijenegoriva.info donose neslužbene podatke koliko bi bi tankanje sutra moglo stajati.

Vlada je danas ukinula odredbu o zamrzavanju cijena goriva.

Cijene su bile ograničene gotovo dva mjeseca, a ukidanjem uredbe cijene će se slobodno formirati. Prema Uredbi gorivo se moglo prodavati (Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100) po cijeni od 11,10 kuna po litri, dok se za Eurodizel BS određivala maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

Portal cijenegoriva.info objavio je u ponedjeljak poslijepodne neslužbene podatke o novim cijenama od utorka! Tako će vozači prosječni spremnik od 50 litara benzina platiti 16,5 kuna manje, prosječni spremnik dizela 6,5 kuna manje, a prosječni sprenik LPG-a dvije kune manje!

Cijena barela ne određuje cijenu goriva

Nešto ranije Tin Bašić s portala Cijenegoriva.info govorio je što sve utječe na cijenu.

Istaknuo je da je sadašnja cijena barela sirove nafte slična onoj od kolovoza i rujna ove godine. U tom razdoblju cijena benzina kretala se između 10,60 i 11 kuna.

"Ne mogu konkretno reći koje će točno biti cijene, jer ne raspolažemo s temeljnim vrijednostima koje su potrebne za formulu, ali naša pretpostavka je da bi cijene mogle pasti. Tu pretpostavku temeljimo na kretanju cijena barela sirove nafte. Iako cijena barela ne određuje cijenu ona ukazuje na trend", rekao nam je Bašić u ponedjeljak. Detaljnije je sve pojasnio:

"Posljednja tržišna cijena eurosupera 95 bila je 11,35 kuna. Tada je cijena barela sirove nafte bila 82,48 dolara. Sada je cijena barela (petak) bila 69,75 dolara. To znači da je cijena pala 18,25 posto.

Cijene barela sirove nafte ne određuju cijene goriva u Hrvatskoj, ali pokazuju smjer kretanja. Vrlo važan čimbenik u određivanju cijene je i marža naftnih kompanija. Naime, prilikom zamrzavanja cijena, odnosno Vlada je ograničila najvišu cijenu naftnih derivata, ministar financija Zdravko Marić kazao je kako je marža naftnih kompanija po litri benzina 1,44 kune", napominje. 

Dao nam je izračun za najvišu cijenu od 11,35 kuna za eurosuper 95 u kojoj je marža 1,44 kune. Ostatak cijene čini PDV od 2,27 kuna, trošarine od 3,8 kuna, što daje baznu cijenu benzina 3,84 kune.

A što kada bi marža naftnih kompanija bila 1 kunu u litri eurosupera 95?

"U tom scenariju, cijena benzina ne bi bila 11,35 kuna, nego "tek" 10,80 kuna", kazao je i dodao: 

"A toliko je bila cijena litre eurosupera 95 u listopadu 2018. godine kada je barel sirove nafte bio na razinama od početka listopada 2021. kada je donesena Uredba. Točnije, u listopadu 2018. je cijena litre ove vrste goriva bila 10,60 kuna. Sadašnja cijena barela sirove nafte slična je onoj od kolovoza i rujna ove godine. U tom razdoblju cijena benzina kretala se između 10,60 i 11 kuna", pojasnio je. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene