Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici s Harvarda

Nova teorija: Tamna materija iz svemira prijeti nam istrebljenjem?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Zemlji nam iz svemira prijete potencijalna masovna istrebljenja.

Znanstvenici sa Harvarda kažu kako, budući da tamna materija na Zemlju može baciti smrtonosne meteore, na našem planetu može doći do masovnih istrebljenja, piše Space.com.

Pročitajte i ovo Svemir - 1 Burni dani Dva velika asteroida prolaze kraj Zemlje, očekuju se još tri: Veličine su putničkih zrakoplova Asteroid/Ilustracija (Foto: AFP) BLISKI SUSRET Asteroid veličine kombija proletjet će noćas pored Zemlje, NASA poslala poruku

Fizičari smatraju kako misteriozna, nevidljiva supstanca koja se naziva tamna materija čini pet šestina svih materija u Svemiru. Prvi put je otkrivena snagom njenog gravitacionog privlačenja, koja pomaže Mliječnoj stazi i ostalim galaksijama da se 'drže' zajedno s obzirom na brzinu kojom se okreću.

Znanstvenici su nedavno predložili teoriju po kojoj je tanak i gust dio tamne materije udaljen na 35 svjetlosnih godina i smješten je duž centralne osi Mliječnog puta. Samim tim 'siječe' galaksiju sa zvijezdama. Sunce putuje gore-dolje, dok istovremeno kruži oko središta galaksije.

Treći kamenčić od Sunca UŽIVO: Ovo je Zemlja iz orbite, UPRAVO SADA

Znanstvenici kažu da ovaj 'disk' od oblaka, napravljen od tamne materije, može poremetiti orbite kometa u vanjskom Sunčevom sustavu bacajući ih unutra.

'Ovo bi moglo dovesti do katastrofalnih padova asteroida na Zemlju, poput onih koji su završili eru dinosaurusa', rekli su Lisa Randall i Matthew Reece.

Dosadašnja istraživanja upućuju na to da 'bombardiranje' Zemlje meteorima, raste i pada u ciklusu od 35 milijuna godina. U prošlosti, znanstvenici su mislili da je kozmički okidač iz ovog ciklusa zvijezda Sunca 'Nemesis'.

Umjesto da okrive ovu 'zvijezdu smrti' za katastrofe, Randall i Reese smatraju da se mračni ciklus podudara sa sunčevim kretanjem kroz centralnu os Mliječne staze. To nagovještava da je tamna materija pravi krivac.

Istraživači su također analizirali kratere široke 20 kilometara koji su stvoreni u posljednjih 250 milijuna godina. Oni tvrde da je tri puta veća šansa da su krateri uzrokovani ciklusom tamne materije, nego da se to samo nasumično dogodilo. Ovaj ciklus je možda ubio dinosaure prije 67 milijuna godina.

Znanstvenici su rekli da će Europska svemirska agencija s misijom Gaja otkriti postoji li tamna materija. Misija je pokrenuta 2013. godine i stvorit će preciznu 3D kartu zvijezda u Mliječnoj stazi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene