Pred maturantima je zadnji školski tjedan. Prije nego što u srijedu na norijadi to i proslave, podsjećamo ih na važne datume koji ih očekuju, ali i na stroža pravila prilikom pisanja mature.

Galerija


Sredinom tjedna, 22. svibnja završava nastava za sve maturante. Državna matura počinje 3. lipnja, a traje sve do 28. lipnja. Najvažniji su datumi svakako 17. i 18. lipnja, kada pišu test i esej iz hrvatskog jezika, te 26. lipnja, kada će pristupiti ispitu matematike.

Vezani članci Državna matura (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Komentari na najlošije rezultate državne mature dosad: "Odlikaš sam, ali sam se šokirao kad sam vidio koliko ne znam!" Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Katastrofalni rezultati državne mature: Gotovo 9000 učenika palo hrvatski i matematiku

I bolje da oni koji još nisu počnu na vrijeme učiti jer ove godine postrožila su se pravila kako bi se izbjegli scenariji kao proteklih godina – krađa ispita, prepisivanje s pomoću kamera na kemijskim olovkama.

Što se mijenja?

Svako ometanje pisanja mature, osvrtanje kolegi u klupi iza, ili razgovaranje tijekom ispita, ali i upisivanje neprimjernih sadržaja u test – prvi put kaznit će se samo opomenom. Ako nekome padne na pamet ponoviti to ponašanje, za njega se prekida pisanje ispita, a on se, naravno, poništava.

Strože su kazne i za teže prekršaje. Maturanti koji prepisuju ili imaju mobitel kraj sebe, kao i oni koji predaju test drugog pristupnika ili pak neovlašteno dođu do ispitnih materijala – za njih nema opomene. Neće im se poništiti samo ispit na kojem su pokušali varati, već svi položeni ispiti, a ovo ljeto matura je za njih gotova.

Najpoželjniji studijski programi

No nadamo se da do takvih prijevara neće ni doći i da će svi uspješno upisati željene fakultete. Čini se da mladi slušaju savjete koje godinama ponavljamo, pa je najveća navala na fakultete s kojima će lagano do posla. Prva je opet logopedija, na kojoj se za jedno upisno mjesto bori čak 27 studenata.

Nešto malo manje tražena je psihologija, 14 maturanta borit će se za jedno upisno mjesto. Mladi žele studirati i fizioterapiju, rani i predškolski odgoj i obrazovanje, farmaciju, dentalnu medicinu, arhitekturu, medicinu, računarstvo i anglistiku.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr