Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbijanski tisak o izboru Kosor

Nova premijerka odredila prioritete nove vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je dobila novu vladu na čijem je čelu Jadranka Kosor, prva žena na mjestu premijera, prenose u utorak beogradski mediji, posvećujući pozornost promjenama na hrvatskoj političkoj sceni.

Beogradski tisak objavio je kako je nova predsjednica hrvatske vlade u ponedjeljak u Saboru predstavila članove svojega kabineta koji bi trebao imati četiri potpredsjednika, pet novih ministara i novo ministarstvo uprave. U tekstu naslovljenom 'Srbi dali uvjetnu potporu vladi Jadranke Kosor', beogradski dnevnik 'Blic' prenosi kako je Kosor prije saborske rasprave u Banskim dvorima razgovarala sa zastupnicima Hrvatske stranke umirovljenika i nacionalnih manjina, koji su ranije najavljivali da će potporu novoj premijerki uvjetovati potpisivanjem novih koalicijskih sporazuma.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare" Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić Bez najave došao na sastanak Sarajevski list o Komšićevu potezu: "Njegovi osobni obračuni s predstavnicima Hrvatske direktno su ugrozili BiH"

Kosor istakla svoje prioritete

Kosor je, kako se ističe, kao prioritete nove vlade istaknula osiguravanje makroekonomske stabilnosti, stvaranje uvjeta za oporavak gospodarstva i izlazak iz krize, borbu protiv korupcije i provedbu reformi u zdravstvu, pravosuđu i javnoj upravi.

Dnevni list 'Danas" također navodi da su stranke manjina dale uvjetnu potporu vladi Jadranke Kosor, te prenosi izjavu predstavnika zastupničkog kluba manjina u Saboru Furija Radina da će potpora manjina postojati, ali će moći biti revidirana, što će ovisiti o poštivanju rokova. Portal B92 prenosi kako je Kosor i njenu novu vladu poduprlo 83 zastupnika, dok je njih 45 bilo protiv, te da je izglasavanju povjerenja novoj vladi prethodila žučljiva rasprava između vladajuće koalicije koja je vladi Jadranke Kosor pružila potporu, i oporbe koja se zauzela za raspisivanje prijevremenih izbora.

Državna televizija RTS na svojoj internetskoj stranici ističe kako je nakon maratonske rasprave u Saboru, Jadranka Kosor izabrana za hrvatsku premijerku. Dodaje se da je ona, predstavljajući program, posebno naglasila osiguravanje makroekonomske stabilnosti, stvaranje uvjeta za oporavak gospodarstva i izlazak iz krize. U srbijanskoj javnosti odlazak Ive Sanadera i dolazak Jadranke Kosor na mjesto predsjednika hrvatske vlade nije izazvao ozbiljnije reakcije.

>> Sanader: 'Premijerka ne treba moje savjete jer sve zna'

Baveći se mogućim razlozima Sanaderova odlaska s mjesta hrvatskog premijera, mediji su tijekom proteklih dana uglavnom informativno izvještavali o promjenama u hrvatskoj vladi, a iznimno su bili rijetki komentari srbijanskih političkih dužnosnika, u kojima se ustvrdilo da je riječ o unutarnjepolitičkom pitanju te su se izrazila očekivanja vezana uz nastavak daljnje suradnje između dviju zemalja i razvijanja dobrosusjedskih odnosa. (Hina)

Vjerujete li da će Kosor uspjeti nametnuti svoj autoritet u Vladi i stranci?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene