Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U samom vrhu

Svaki dan ga koristimo, a nismo ni svjesni kako je kvalitetno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako mljekarska industrija prodaje domaće mlijeko najveće kvalitete, od ulaska u EU uvoz gotovih mliječnih proizvoda je porastao za 180 posto.

Svaki dan ga koristimo, a nismo ni svjesni kako je kvalitetno. Riječ je o mlijeku proizvedenom u Hrvatskoj. Prema europskim standardima ono je u samom vrhu po kvaliteti.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"

Od srijede pak nova europska pravila. Svaka zemlja može proizvoditi mlijeka koliko želi i prodavati ga gdje želi.

Hrvatske krave daju mlijeko najveće kvalitete u Europi, tako i one zagrebačkog mljekara Kristijana Pandeka.

'Mlijeko koje ja proizvodim na svojoj farmi je od prvog dana uvijek ekstra kvalitete. Mlijeko plasiramo najvećem hrvatskom otkupljivaču', rekao nam je mljekar Kristijan Pandek.

Europska unija ukida ograničenja u proizvodnji mlijeka

Iako mljekarska industrija prodaje ovo domaće mlijeko najveće kvalitete, od ulaska u Europsku uniju uvoz gotovih mliječnih proizvoda je porastao za 180 posto.

'Jednim dijelom to se počelo događati od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali i s druge strane ruskim embargom koji je tim zemljama koje su tradicionalno izvozile u Rusiju oduzelo jedan dio tržišta. To su proizvodi koji na hrvatsko tržište dolaze najčešće po dampinškim cijenama i one nisu konkurentne domaćem proizvodu, to jest domaći proizvod nije konkurentan njima', objasnila je Rašeljka Maras iz Udruge otkupljivača i prerađivača mlijeka- CroMilk.

Hrvati baš i nisu veliki potrošači mliječnih proizvoda. Na dan popiju i pojedu u vrijednosti otprilike dvije čaše mlijeka. U najjačim europskim mljekarskim zemljama troši se više. Na primjer Nijemci na dan popiju i pojedu u vrijednosti gotovo 8 decilitara mlijeka, a Francuzi čak 9 decilitara mlijeka.

Šokantne činjenice o mlijeku!

Mljekari su pokušali i izravno doći do kupaca postavljanjem mljekomata. Ali Kristijan Pandek kaže da nije previše oduševljen time kako mu ide.

Kupnjom domaćih mliječnih proizvoda pomaže se tisućama mljekara i njihovim radnicima.

'Farmeri su ljudi koji sami sebi isplaćuju plaću, poduzetnici su vrlo često i utječe se na cjelokupan investicijski proces, znači ukoliko kupujete proizvod koji je nastao u Hrvatskoj vi doprinosite vlastitoj ekonomiji, kroz zapošljavanje, kroz ulaganja', kaže Maras.

Od Kristijanovih krava živi njegova, ali i još osam obitelji njegovih radnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene