Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POLICIJA UPOZORAVA

NOVA POŠAST NA HRVATSKIM CESTAMA Sve više nesreća događa se upravo zbog ovoga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je najavila da će ubuduće na području cijele Hrvatske kroz svakodnevne i ciljane aktivnosti posvetiti dodatnu pažnju sankcioniranju ovog sve većeg problema.

Glavni razlozi najtežih stradavanja u prometu dosad su bili brzina i alkohol, i nekorištenje pojasa, a unatrag nekoliko godina uočena je nova pošast na cestama nazvana "distrakcija", što u prometu znači skretanje pažnje s vožnje, najčešće zbog mobitela, upozorava policija.

Pročitajte i ovo Gužva na zagrebačkoj obilaznici - 1 ogromna gužva FOTO Kilometarska kolona na zagrebačkoj obilaznici: "Ovo je užas, stojimo. Od Prečkog mi je trebalo čak 50 minuta" Ilustracija Zbog radova Zatvara se dio prometne ulice u Zagrebu: Ovo su obilazni pravci

Pojam distrakcija može se općenito prevesti kao nepažnja, a u prometnom smislu predstavlja skretanje pažnje s vožnje, uzrokovane nekim događajem, objektom (uređajem) ili osobom unutar ili izvan vozila, a valja naglasiti da se prometni kontekst ne tiče samo vozača motornih vozila, nego je sveprisutan i kod pješaka, a nažalost vrlo često i kod vozača bicikala.

Struka upozorava da se tijekom vožnje događaju razni oblici distrakcija, kao što su jedenje, pijenje, pušenje, razgovor s putnicima u vozilu, ali niti jedna nije kao korištenje mobitela, izvijestilo je MUP u srijedu na svojim internetskim stranicama.

Razgovor mobitelom i upravljanje vozilom dvije su kognitivno zahtjevne aktivnosti, što znači da je za kvalitetan razgovor i upravljanje vozilom potrebna umna usredotočenost pa je jasno da se te dvije aktivnosti međusobno ometaju, slaže se psihologijska struka.

Iako je zakonom dozvoljena uporaba mobitela u prometu korištenjem hands-free pomagala, struka smatra kako je to zapravo jedno prijelazno i nesvrhovito alibi rješenje.

S druge strane, znanstvenici su došli do spoznaje da razgovor sa suvozačem ima za razliku od razgovora telefonom pozitivan utjecaj na vozača jer ga održava budnim i može mu ukazivati na uočene situacije na cesti i eventualno nešto korisno sugerirati.

Policija će pojačano sankcionirati nepropisno korištenje mobitela u vožnji

S obzirom da je već opće poznata, doduše teško dokaziva, ali razumski jasna, opasnost od korištenja mobitela za vrijeme prometovanja u smislu teških stradavanja, apsolutno sveprisutna, a novija relevantna istraživanja obeshrabrujući govore o korištenju zakonski "sigurnih" hands-free uređaja, najbolje rješenje bilo bi utišati mobitel i ne javljati se na njega tijekom vožnje.

Policija je stoga najavila da će ubuduće na području cijele Hrvatske kroz svakodnevne i ciljane aktivnosti posvetiti dodatnu pažnju sankcioniranju nepropisnog korištenja mobilnih telefona, a kroz svoje proaktivno djelovanje ukazivati građanima na potrebu izbjegavanja svih distrakcija tijekom sudjelovanja u prometu u bilo kojem svojstvu, jer bez usredotočenosti nema niti sigurnog prometa.

Novog "ubojicu" na europskim cestama imenovao je prošlog tjedna na kongresu Europske mreže prometne policije (TISPOL) u svom govoru novoimenovani predsjednik te organizacije i pripadnik talijanske policije Paolo Cestra.

Još jedan veliki problem dovodi do najtežih stradavanja, a raširen je diljem Hrvatske, upozorava policija, a riječ je o nekorištenju sigurnosnih pojaseva, pogotovo na stražnjim sjedištima automobila. Prometni stručnjaci napominju kako je gotovo nevjerojatan izostanak percepcije o veličini tog problema kada je u pitanju stradavanje.

Ljudi nisu svjesni da ih nevezanjem, prilikom slijetanja vozila s ceste ili prevrtanja, sile koje djeluju u tim trenucima pretvaraju u projektile, koji donose zlo sebi i drugima u vozilu.

Osim toga, izuzetno su česta izlijetanja osoba iz vozila, koje gotovo u pravilu smrtno stradavaju, a oni koji su bili vezani, ostaju u vozilima s lakšim ozljedama, navodi policija, koja će radi toga ubuduće posebnu pozornost posvetiti korištenju sigurnosnih pojaseva u vozilima, s posebnim naglaskom na vezanje na stražnjim sjedalima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene