Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački Županijski sud sutra će razmatrati osnovanost još jedne optužnice protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera zbog sumnje da je zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.


Kako je pozajmica, koju je Mravak navodno odobrio bez znanja uprave, u konačnici ipak vraćena HEP je u ovoj aferi oštećen za 3,8 milijuna kuna. Kupnjom struje ispod tržišne cijene Dioki je, po tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito 'uštedio' 1,95 milijuna kuna, a tvrtka Dina Petrokemija 1,88 milijuna kuna.

Do pogodovanja Ježićevim tvrtkama navodno je došlo kada je HEP 2008. odlučio povisiti cijene tzv. povlaštenim kupcima među kojima su bili Dioki i Dina Petrokemija. Na Ježićevu molbu Sanader je od Mravka tražio da tvrtkama njegova tadašnjeg prijatelja snizi cijenu struje, što je Mravak i učinio bez znanja ostatka HEP-ove uprave. Nezakonita pogodba je, po tvrdnjama tužiteljstva, trajala 2008. i 2009.

Po istom principu Sanader je za Ježića od Mravka ishodio i pozajmicu od 15 milijuna kuna, koja je trebala biti vraćena za 60 dana, ali je rok prolongiran čak četiri puta.

Gotovo ista optužnica već se nalazila na sudu prošle godine, ali ju je tužiteljstvo samo povuklo i nakon godinu dana, u svibnju, vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

>> Nakon ljetne stanke nastavlja se suđenje bivšem premijeru

Optužnim vijećem koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je vratiti tužiteljstvu na doradu predsjedati će sudac Zdravko Majerović.

Kada je u veljači prošle godine ispitan u ovoj istrazi Sanader je odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti dok je bio prvi čovjek izvršne vlasti i HDZ-a.

Mravak je, međutim, odmah priznao nedjelo, dok je Ježić isprva poricao krivnju. No, taj je bivši Sanaderov prijatelj u međuvremenu postao krunski svjedok tužiteljstva na suđenju u slučajevima Ina-MOL i Hypo u kojemu je bivši premijer osuđen na 10 godina zatvora zbog provizije od austrijske Hypo banke te primanja mita od mađarske naftne kompanije kojoj je zauzvrat navodno prepustio upravljačka prava u Ini.

Ježić je protiv Sanadera svjedočio i u slučaju 'Fimi media', najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, u kojoj se HDZ i njeni bivši dužnosnici terete za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki koji je navodno završio u stranačkom crnom fondu, ali i kod Sanadera. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook