Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utrka za Pantovčak

"Normalna Hrvatska", "Jedna od nas", "Razaranje sustava" ili "Sad ili nikad": Mogu li programi kandidata presuditi za pobjedu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitali smo stručnjake koliko su programi predsjedničkih kandidata realni te mogu li presuditi za pobjedu. Većina Hrvatske bira između četiri kandidata – Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića, Mislava Kolakušića i Miroslava Škore, no na Pantovčaku pak ima mjesta samo za jednoga ili jednu.

Predsjednica je posljednja koja je objavila svoj program kojim želi novi petogodišnji mandat. Većina kandidata to nije učinila i ne planira. Ona želi novi mandat te sada vodi malo drugačiju kampanju.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk - 2 ''Ja bih bio sretan'' Hoće li Milanović vratiti Titovu bistu na Pantovčak? ''Nije smetala Tuđmanu, Mesiću ni Josipoviću...'' Slika nije dostupna Interaktivna karta Objavljeni detaljni rezultati predsjedničkih izbora: Pogledajte kako su glasali vaši susjedi

"Načelo je da vam je lakše davati obećanja kad idete prema vlasti te ste u opoziciji i nastojite doći do neke pozicije", kaže politički analitičar Tihomir Cipek.

Sada nema sukoba s vladom pa se igra na drugu kartu.

"Vjerujem da i vi prepoznajete da sam jedna od vas koja je dokazala da se bori za vas", poručila je predsjednica na jučerašnjem predstavljanju programa.

"Simbolične poruke"

"Ono što predsjednica dobro radi jest to da šalje dobre simbolične poruke", rekao je Cipek.

Njezin slogan "Jer Hrvatska zna" za stručnjake je pogođen.

"Taj slogan poručuje da je Hrvatska na dobrom putu kad je ona predsjednica te poručuje da zapravo 'Kolinda zna'", kaže komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček.

Zoran Milanović prije četiri godine napustio je hrvatsku politku, a sada bi sljedećih pet godina vodio, kako kaže, normalnu Hrvatsku.

"On je izabrao taj slogan jer iz pozicije bivšeg premijera, on nema što novo ponuditi", smatra Kišiček.

Cipek pak tvrdi da će Milanović igrati na kartu da su Hrvatskoj potrebne promjene. Smatra da Milanović program uopće neće ni napraviti.

"Paradiranje i naslikavanje nećete vidjeti"

"To paradiranje i naslikavanje od mene vidjeti nećete. Ali jasan stav i karakter u zaštiti nacionalnih interesa - to ćete od mene vidjeti", poručio je Milanović.

Miroslav Škoro opet se vraća u politiku. Uz slogan "Sad ili nikad" prvi je jasno poručio da želi veće ovlasti kako bi promijenio Hrvatsku.

Cipek kaže da njegovi birači znaju što mogu očekivati, dok Kišiček tvrdi da njegovu kampanju obilježava populistička retorika.

Mislavu Kolakušiću, sucu i eurozastupniku koji sada ulazi u utrku za predsjednika, to je usputna postaja do konačnog cilja.

"To je projekt Europski izbori, pa predsjednički i onda parlamentarni izbori", kazao je Kolakušić u svibnju ove godine gostujući u Dnevniku Nove TV.

"Razaranje sustava do kraja"

Kolakušić programa zasad nema, a u Hrvatskoj rijetko nastupa. Ali zato zna da želi biti premijer, ali i ministar unutarnjih poslova i pravosuđa. Borbu protiv korupcije ekspresno bi riješio.

"To je razaranje sustava do kraja", kaže Cipek.

Kolakušić je, da se izbori provode na društvenim mrežama, odavno pobjednik.

"Sve drugo – promidžbeni spotovi, predizborni skupovi i plakati - sve je to prema njegovu mišljenju nebitno",kaže Kišiček.

Programi su važni, ali na predsjedničkim izborima dojam može biti presudan.

"Pitanje je hoće li biračima zaigrati srce", kaže Cipek.

Kako će kome zaigrati srce, Hrvatska će doznati krajem prosinca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene