Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon završetka štrajka u 16 sati je u Zračnoj luci Zagreb ponovno uspostavljen prihvat i otprema putnika i zrakoplova u punom opsegu, priopćio je Ured za odnose s javnošću ZLZ-a.


Očekujemo da će se u vrlo kratkom vremenu promet potpuno normalizirati. U međuvremenu, nastavljaju se pregovori s predstavnicima koordinacije sindikata oko predloženih izmjena Kolektivnog ugovora (KU), kaže se u priopćenju.

ZLZ obavještava putnike koji su planirali putovanje prema ili iz Zagreba početkom idućeg tjedna da postoji mogućnost nastavka štrajka u ponedjeljak, 21. studenog, od 6 do 24 sata, o čemu će ZLZ pravodobno obavijestiti javnost. Preporučuju putnicima da status svojeg leta provjere s prijevoznikom ili na web stranicama www.zagreb-airport.hr.

Uprava ZLZ-a ustrajava u nastojanjima da se pregovori sa sindikatima nastave kako bi se izbjegao štrajk i posljedice koje bi imao po putnike i sve ostale korisnike usluga, kaže se u priopćenju.

Uprava je suglasna da svi važeći pravilnici koji utječu na statusna i socijalna prava radnika budu navedeni u KU-u, te da se navedeni pravilnici, sporazumi i odluke Uprave donose i mijenjaju u suradnji s potpisnicima KU-a. Ipak neki zahtjevi sindikata u obliku u kojem su predloženi zahtijevaju dodatna objašnjenja i pregovore.

Napominje da je ukupno 19 prijedloga izmjena KU-a prihvaćeno u obliku kako ih je predložio sindikat, čime su povećana neka materijalna prava radnika. Prihvaćeno je povećanje otpremnine za slučaj otkaza koji nije uzrokovan ponašanjem radnika sa 6.400 na 8.000 kuna, kao i to da se božićnica i regres za godišnji odmor isplaćuju u visini maksimalnog neoporezivog iznosa, iznos otpremnina kod odlaska u mirovinu povećan je sa dvije na tri prosječne plaće u ZLZ-u, a naknada za rođenje djeteta s 3.500 na 5.000 kuna.

Koordinacija sindikata ZLZ-a organizirala je danas štrajk od 11 do 16 sati kako bi prisilili Upravu na potpisivanje KU-a kojim će biti zajamčena sadašnja zaštita radnika i nakon što zagrebački aerodrom preuzme mogući koncesionar. Sindikalci odbacuju tvrdnje Uprave da traže povećanje prava koja bi tvrtku stajala dodatnih 17 milijuna kuna i traže ostavku direktora ZLZ-a Tončija Peovića.

Sindikati se protiv predloženom modelu koncesije jer po njemu ZLZ više neće moći obavljati svoje djelatnosti - ni ugostiteljstvo, ni trgovinu, ni prihvat i servis zrakoplova.

Ako se ne postigne dogovor o izmjenama KU-a, sindikati su za ponedjeljak, 21. studenog, najavili cjelodnevni štrajk te za idući ponedjeljak, 28. studenog, štrajk do ispunjenja zahtjeva. (Hina)

Vezani članci Amela Čilić, reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić iz Pariza: "Macronova poruka shvaćena je kao provokacija, vjerujemo da će noć proteći puno žešće" Vanja Margetić, reporter Hoćemo li se opet gušiti u smeću? "Nikome nije u interesu da dođe do generalnog štrajka"
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju