Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Norina mama iz SAD-a:

'Pomolila sam se s vrećicom Norinih stanica u ruci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teških je par dana iza Nore, Đane i Ivice Šitum, zasad još ništa od previše odmaranja. Novosti su nam dojavili iz udruge Hrabro dijete.

Nora Šitum se nalazi u Wood Centru Dječje bolnice Philadelphija. Primio ju je dr. Stephan Grupp, dječji onkolog, koji je prošle godine sedmogodišnju djevojčicu Emily Whitehead podvrgnuo prvoj eksperimentalnoj terapiji s oslabljenim oblikom HIV-a, poznatiji kao 'spori virus'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O trošenju donacija Majka Nore Šitum: Iz aviona vidite da tu nešto smrdi Slika nije dostupna 'Gdje je novac?' Norina majka: 'Zahvaljujem vam što lažete, obmanjujete javnost, što nemate morala'

>> OVAKO će se liječiti Hrabra lavica Nora!

'Sestre su nam dale tu vrećicu stanica, izgleda kao krv,  da je dotaknemo i poželimo sreću. Ja sam je i prekrižila, pomolila se, pa nek je sa srećom i da je Bog čuva. Svi su jako ljubazni i pažljivi u bolnici, da se to ne može opisati', ispričala je Norina mama članovima udruge Hrabro dijete, koji su nam informaciju proslijedili.

Očekuje se kako će početkom idućeg tjedna Norine T - stanice biti tretirane u laboratoriju.

>> Prva fotografija hrabre Nore iz bolnice u SAD-u!

Norin otac: Liječnici ništa ne prepuštaju slučaju

Otac malene Nore oglasio se putem pisma koje prenosi Radio Imotski i u kojem je otkrio neke informacije o Norinom stanju.

'Nora je trenutno stabilna te osim povišene temperature (koja je posljedica njene bolesti) nema nekih značajnijih poremećaja. Nora je počela primati terapije pomoću kojih se nastoji zaustavit napredak njene bolesti i održati je ova dva, tri mjeseca stabilno jer toliko otprilike traje proces priprema za liječenje ovom novom metodom.

>> 'Voljela bih da se nađemo Nora, Stefani i ja i malo se podružimo'

Svo ovo vrijeme cijeli tim liječnika provodi opsežne pretrage nad njom jer je to dio njihove liječničke prakse u kojoj se ništa ne prepušta slučaju. Zadnja tri dana su joj ugradili na vratu posebne katetere preko kojih su iz njene krvi izvlačili tzv. T-limfocite koji su ključni u daljnjem nastavku liječenja. Dobra je vijest da tih limfocita ima dosta jer da ih nema bilo bi upitno daljnje liječenje.

'Nadamo se da će sve biti dobro jer dio tih stanica ipak ima 'gene kamene''

Limfociti sada idu na obradu u laboratorij i za nekih 10-ak dana ćemo znati dali su dovoljno jaki da bi se sa njima moglo manipulirati u nastavku liječenja. Kao što vidite napravili smo tek male korake u cijelom tom postupku, ali nadamo se da će sve biti dobro jer dio tih stanica ipak ima "gene kamene":)

Daljnji postupak je taj da se te stanice poslje uzgajaju, jačaju i genetski modificiraju u laboratoriju gdje između ostalog rade i dvje krasne žene iz Hrvatske čija imena nažalost ne mogu spomenuti jer imaju zbog prirode svog posla strogi kodeks ponašanja.

'Bolnica je veličine omanjeg grada i u njoj radi nekoliko Hrvata'

Želio bih napomenuti i to da bez obzira na sve što se događalo prije našeg dolaska na CHOP (The Children"s Hospital of Philadelphia) da smo izuzetno srdačno primljeni od strane same bolnice i njenog osoblja te da u ovoj bolnici rade prekrasni ljudi koji nas svaki dan ponovno oduševljavaju svojom pažnjom i uljudnošću. U bolnici koja je veličine omanjeg grada radi i nekoliko liječnika iz Hrvatske koji nas često posjećuju i pitaju na koji način da pomognu.

Moram napomenuti da je tu i jedan liječnik iz Slovenije koji je među glavnim liječnicima u cijelom ovom projektu liječenja novom metodom te da je jako ljubazan i da odbija pričati sa nama na bilo kojem jeziku osim Hrvatskom:) i jako dobro govori naš jezik.

'Nora je dio jednog ogromnog i skupog projekta'

Između ostalog rekao nam je da se nalazimo ne samo u bolnici u kojoj se dnevno liječi cca.10 000 pacijenata nego i to da je to jedina bolnica na svijetu gdje se naša Nora može izliječiti, ako testovi budu dobri, tako da nam je to ulilo dodatnu nadu i samopouzdanje u sretan završetak. Liječenje je skupo, ali u ovo istraživanje su uložene miljarde dolara te se i dalje ulaže ogroman novac da bi se cijeli ovaj postupak pojednostavnio i pojeftinio, a samim time bio i financijski dostupan svima onima koji budu obolili od ove opake bolesti.

'Od Nore imate poljubac veličine Biokova i dubine Crvenog Jezera'

Nora je dio jednog ogromnog i skupog projekta, ali moramo gledati na to na način da bez obzira na ishod liječenja možda baš naša Nora bude ta preko koje će moderna medicina doći do novih spoznaja u liječenju leukemije te da će ovaj način liječenja učiniti dostupnim svim onim malim i velikim anđelima diljem svijeta koji boluju od ove opake bolesti, a vjerujte mi ima ih puno.

Ja i Norina mama vas srdačno pozdravljamo iz daleke Philadelphie koju ste nam vi svi skupa učinili da ne bude toliko predaleka, a od Nore imate poljubac veličine Biokova i dubine Crvenog Jezera', napisao je Ivica Šitum, otac malene Nore.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene