Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritvorenik ili zatvorenik

Norac nezakonito pušten na vjenčanje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mirko Norac po Zakonu o izvršenju kazne pritivorenik je u spisu Medački džep i kaznu izdržava u glinskom zatvoru, a sukladno tome nije smio biti pušten na vjenčanje proteklog vikenda u Sinju.

Mirko Norac osuđen je 2004. godine na 12 godina zatvora zbog zločina u Gospiću te je stekao pravo na ostvarivanje kontakata s vanjskim svijetom. No, Norac je 30. svibnja na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora za zločone počinjene u Medačkom džepu. Do pravomoćne presude mora ostati u pritvoru što podrazumijeva da Mirko Norac nema pravo na izlazak iz zatvora na dopust.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crkva Gospe Sinjske Vjenčali se Mirko Norac i Jelena Midenjak Slika nije dostupna Zagreb: Osvanuli plakati s Mirkom Norcem

>> Vjenčali se Mirko Norac i Jelena Midenjak

Praksa Vrhovnog suda kaže da kada je netko u isto vrijeme pritvorenik i zatvorenik, tada pritvorski režim ima prednost. Po tom pravilu Mirko Norac nije smio biti pušten na dopust. No, u službenom priopćenju Ministarstva pravosuđa piše da je Uprava za zatvorski sustav  2. siječnja 2009. godine donijela odluku kojom se ranije rješenje Kaznionice u Glini o dopustu Mirka Norca stavlja izvan snage. 

Norac je nakon pravomoćnosti presude za zločine u Gospiću kao zatvorenik stekao pravo na dopust kojeg je u subotu, 3. siječnja iskoristio za vjenčanje.

No, kako u drugom slučaju, onom za zločine u Medačkom džepu, Norac ima status pritvorenika, Državno odvjetništvo je posljednjeg dana prošle godine upozorilo Ministarstvo da se Norca ne može pustiti na dopust, jer po praksi Vrhovnog suda režim pritvora, koji ne dozvoljava dopust, ima prednost pred zatvorskim.

'Novo je rješenje putem Ministarstva unutarnjih poslova dostavljeno g. Norcu koji se po njegovom primitku sam javio na nastavak izdržavanja kazne u Zatvor u Glinu', stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa RH. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene