Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nobelovcu

Nobelovcu Carlu Rubbiji uručen počasni doktorat Sveučilišta u Split

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveučilište u Splitu nobelovcu dr. Carlu Rubbiji dodijelilo je počasni doktorat za izniman doprinos razvoju fizike.

Na današnjoj svečanosti obilježavanja Dana Sveučilišta u Splitu nobelovcu dr. Carlu Rubbiji uručen je počasni doktorat za izniman doprinos razvoju fizike te suradnju sa skupinom profesora splitskog Sveučilišta predvođenih dr. Ivicom Puljkom u istraživanjima elementarnih čestica u švicarskom institutu CERN (Europskoj organizaciji za nuklerana istraživanja).

Prorektor splitskog Sveučilišta Dragan Bolanča rekao je kako je Senat tu odluku donio zbog doprinosa razvoju i međunarodnom prepoznavanju splitskoga Sveučilišta, a rektor Sveučilišta Ivan Pavić izjavio je kako je važno što je nobelovac svojim znanstvenim angažmanom u CERN-u širom otvorio vrata mladim hrvatskim znanstvenicima kako bi mogli raditi s vodećim svjetskim znanstvenicima.

Dr. Rubbija Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 1984. godine, a autor je više od 300 znanstvenih radova koji su citirani više od 19.000 puta. Dekan splitsko Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Srđan Podrug podsjetio je kako je Rubbia u vrijeme Domovinskog rata potpisao peticiju kojom je skupina nobelovaca 'pozvala na prekid oružanih sukoba'.

Pročitajte i ovo V.S. Naipaul (Foto: AFP) Vidiadhar Surajprasad Naipaul Preminuo britanski književnik i nobelovac: "Bio je velik u svemu što je ostvario, a umro je okružen onima koje je volio'' Ei-ichi Negishi sa suprugom Sumire (Foto: AFP) TRAGEDIJA U OBITELJI Nobelovac pronađen kako luta ulicama, a tijelo njegove žene za to je vrijeme ležalo na obližnjem odlagalištu otpada

Svečanosti je nazočio i ministar znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović koji se osvrnuo i na stanje u hrvatskom visokom školstvu i znanosti te upozorio na problem rasta troškova za plaće.

'Zbog toga je ukupan proračun u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta namijenjen za plaće, sa 71 posto narastao na 82 posto. Ako bi se taj trend nastavio, za dvije godine Ministarstvo ne bi ni trebalo postojati jer bi 100 posto proračuna odlazilo na plaće, te bi ministar financija (Slavko) Linić mogao svaki mjesec poslati samo plaće', kazao je ministar Jovanović. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene